Valorificarea energetică, exclusă de la finanțare europeană

Parlamentul și Consiliul European au ajuns miercuri, 9 decembrie, la un acord asupra Fondului pentru Tranziție Justă (FTJ). Scopul acestui instrument financiar este să sprijine transformarea socio-economică a celor mai afectate regiuni din Europa în tranziția lor de la combustibilii fosili și industriile cu consum intens de carbon. Activitățile eligibile pentru finanțare includ investițiile în…

Citește mai departe

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi, lansat în consultare publică de Ministerul Mediului. Evenimentul s-a bucurat de participarea factorilor de decizie din țară, a  reprezentanților industriei afectate de această legislație, precum și a experților internaționali în domeniul sistemului de…

Citește mai departe

A fost adoptată legea compostului, care impune obligația colectării separate a biodeșeurilor

Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a fost adoptată în unanimitate de către Parlament în 28 iulie și a fost trimisă spre promulgare în 3 august. Aceasta este un act normativ cu impact deosebit de important asupra țintelor de reciclare a deșeurilor municipale asumate de România în fața Comisiei Europene.  Într-un comunicat de presă transmis…

Citește mai departe

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

Avertisment la Davos: Pana in 2050, in oceane ar putea fi mai mult plastic decat peste

Poluarea oceanelor si marilor cu deseuri risca sa se intensifice in urmatoarele decenii, avertizeaza specialisti prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicand ca, in anul 2050, masa materialelor plastice aruncate in oceanul planetar risca sa o depaseasca pe cea totala a pestilor. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, specializata in tranzitia spre o economie circulara,…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe

Un prim pas spre eficienta resurselor in Europa. Parlamentul European a votat pentru economia circulara

Raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia Circulara” a fost votat ieri, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 impotriva si 82 de abtineri, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Votul vine dupa ce Comisia Europeana a anulat,la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulara:Deseuri si Resurse”, cu promisiunea ca va “consolida” propunerea…

Citește mai departe

Apel pentru economie circulara din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Peste 30 de de organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune, din Romania si diaspora, au solicitat azi europarlamentarilor romani sa sustina raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikainen, Grupul Partidului Popular European (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European. Europarlamentarii…

Citește mai departe