Biocombustibilii vor p?mânt

Biocombustibilii vor pamant

Afacerile cu biocombustibili devenisera o moda nebuna prin 2007. Decizia Uniunii Europene de a cere ca biocombustibilii sa fie adaugati la toata benzina si motorina destinate transportului vehiculelor a creat o piata garantata prin lege. Multe guverne au fost impinse in business-ul biocombustibililor odata cu discursul presedintelui american de la acea vreme, George W. Bush….

Citește mai departe
Ce ne spune harta globala a utilizarii terenurilor?

Sistemele de agricultura intensiva au pus stapanire pe 5% din scoarta terestra a Pamantului

Pentru a putea evalua efectele globale pe care utilizarea terenului le are asupra mediului si pentru a ne ajuta in luarea unor masuri de prevenire, un grup de cercetatori sub conducerea Centrului Helmholtz de Cercetare a Mediului (UFZ ) a creat o harta a utilizarii terenurilor in lume. Bazata pe diversi indicatori de intensitate a…

Citește mai departe

Azerbaigian: agricultori combat desertificarea

Desertificarea cauzeza pierderi in diversitatea biologica si in capacitatea suprafetelor productive. Ea reprezinta o mare problema economica, sociala si ecologica care afecteaza multe regiuni in lume. In Azerbaigian aproape jumatate din suprafetele agricole nu mai este cultivabila din cauza desertificarii. Din acest motiv organizatia olandeza Avalon a pornit un proiect cu Ganja Agribusiness Association (GABA)…

Citește mai departe

Praf in ochi

Desert, nu in Africa, ci in Oltenia! Statul a tocat o groaza de bani pe asa-zise impaduriri. Atat de multi bani, incat nimeni nu le mai tine socoteala, cat despre copaci… s-a ales praful. Firmele private care cauta profit in afacerea cu puieti se razboiesc in licitatii si contestatii. In acest timp, satenii proprietari pe…

Citește mai departe

Doljenii vor paduri pe banii statului

Proprietarii de teren arid din Dolj sunt din ce in ce mai receptivi la programul de impadurire pe banii statului. Acestia si-au dat acordul pentru impadurirea a peste 3.600 de hectare. Potrivit legislatiei in vigoare (HG nr. 786/1993), proprietarii de terenuri degradate sau cu soluri neproductive le pot impaduri cu bani de la stat. Punerea…

Citește mai departe

Conditii microclimatice mai bune, cu ajutorul perdelelor forestiere

Din dorinta de a-i fi mai bine, omul, in evolutia sa, a atentat la principalul lui dar – mediul inconjurator, recurgand in mod abuziv, chiar si la distrugerea vegetatiei forestiere. Cresterea suprafetelor agricole in detrimentul padurii a facut ca mari regiuni cultivate sa ramana complet lipsite de vegetatie forestiera, provocand astfel profunde mutatii in spectrul climatic.

Citește mai departe