Doljenii vor paduri pe banii statului

Proprietarii de teren arid din Dolj sunt din ce in ce mai receptivi la programul de impadurire pe banii statului. Acestia si-au dat acordul pentru impadurirea a peste 3.600 de hectare.
impadurirea terenurilor degradate
Potrivit legislatiei in vigoare (HG nr. 786/1993), proprietarii de terenuri degradate sau cu soluri neproductive le pot impaduri cu bani de la stat. Punerea acestor suprafete in valoare, prin constituirea lor in perimetre de ameliorare (paduri), este necesara atat din punct de vedere al protectiei solului si regimului apelor, cat si al imbunatatirii conditiilor de mediu si diversitatii biologice.

„Oamenii au inceput sa fie mai receptivi”

Daca initial proprietarii de terenuri aride din Dolj au fost destul de sceptici cu privire la acest program, in timp, lucrurile s-au schimbat. In numai doi ani, suprafata pentru care proprietarii si-au dat acordul sa fie impadurita a crescut cu 46%. „Oamenii au inceput sa fie mai receptivi la acest program. Au vazut rezultatele impaduririi primelor 880 de hectare (la Marsani – Cuculeanu 1 si la Daneti 2): s-a schimbat climatul, au stabilizat solul si a aparut vanatul, iar acest lucru i-a convins”, a declarat Marian Manescu, consilier al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea.

Proprietarii pamantului impracticabil pentru agricultura devin proprietari de paduri fara sa scoata nici un ban din buzunar, timp de aproximativ patru ani, de impadurirea si administrarea suprafetelor ce vor fi cuprinse in aceasta actiune ocupandu-se Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), prin ITRSV si Directia Silvica Craiova.

Drept urmare, in comunele Dragotesti, Zaval si Gighera s-au intocmit fise pentru perimetre de ameliorare, cu o suprafata totala de aproximativ 600 de hectare. Urmatorul pas pentru impadurirea suprafetelor respective consta in intocmirea unor studii de fezabilitate si aprobarea lor de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Inca 1.700 de hectare vor fi impadurite

In afara celor 880 de hectare de la Marsani si Daneti infiintate in 2006, mai exista aprobare pentru impadurirea cu bani de la stat a inca aproximativ 1.700 de hectare.

„In toamna acestui an se vor impaduri in total aproximativ 1.400 de hectare la Marsani (Cuculeanu 2 si Cuculeanu 3) si Daneti 2”, a precizat Marian Manescu. Restul de aproximativ 300 de hectare (in perimetrul de ameliorare Daneti 3) vor fi infiintate, cel mai probabil, anul viitor. Amanarea procesului s-a datorat faptului ca in urma licitatiei pentru firmele atestate pentru impaduriri au existat contestatii.

Pe langa acestea, se asteapta aprobarea de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru inca 200 de hectare la Ostroveni, pentru doua perimetre de ameliorare (unul de 120 si altul de 80 de hectare), pentru care s-au intocmit studiile de fezabilitate.

Despagubiri pentru vecini

Potrivit HG nr. 786/1993, proprietarii vecini cu perimetrul de ameliorare vor primi despagubiri pentru a asigura libera trecere a personalului tehnic, lucratorilor, utilajelor si masinilor pentru transportul materialelor necesare la locul de executare a lucrarilor.

DS Craiova impadureste 320 de hectare

Separat de programul de impadurire destinat persoanelor fizice, si Directia Silvica Craiova impadureste suprafete de teren. Potrivit programului de impadurire pe 2008, in aceasta toamna, suprafata impadurita de Directie este de aproximativ 320 de hectare de teren. Dintre acestea, 50 de hectare se vor impaduri prin regenerare naturala si 270 de hectare din impaduriri artificiale.

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente