Azerbaigian: agricultori combat desertificarea

0
798

desertificareDesertificarea cauzeza pierderi in diversitatea biologica si in capacitatea suprafetelor productive. Ea reprezinta o mare problema economica, sociala si ecologica care afecteaza multe regiuni in lume. In Azerbaigian aproape jumatate din suprafetele agricole nu mai este cultivabila din cauza desertificarii. Din acest motiv organizatia olandeza Avalon a pornit un proiect cu Ganja Agribusiness Association (GABA) din Azerbaigian pentru combaterea desertificarii.
In cadrul proiectului a fost elaborat un plan de actiune pentru regiunea Belasuvar in care este planificata combinarea agriculturii ecologice cu protectia mediului si turismul rural. Planul de actiune cuprinde inaugurarea de suprafete model, de locuri pentru prelucrarea compostului si a gunoaielor de grajd, un centru de pomicultura, instalatii penru biogaze, cursuri de specializare si proiecte de cercetare si excursii.

Intre altele se va inaugura si un fond pentru material saditor ecologic. GABA va sprijini agricultorii la curatarea semintelor si la crearea unei retele de distributie. Astfel si agricultori care nu au posibilitatea de a cumpara material saditor vor putea obtine o mica cantitate de material saditor care il vor da inapoi dupa recolta in cantiate dubla. In plus vor fi sanse pentru certificarea in grup pentru producatorii de carne si lapte. Formarea si specilizarea agricultorilor este un alt tel al proiectului. O masa critica ar fi in stare de a influenta piata locala Bilesuvar sau chiar ar putea livra destul lapte pentru un centru de procesare intrucat produtia de branzeturi ar deveni rentabila. O posibilia strategie pentru durabilitatea proiectului prevede construirea regiunii model Nagorno-Karabagh. Aceasta regiune este un „hotspot” natural al biodiversitatii europene. Ea ar putea deveni o destinatie demarcata pe harta regiunilor pentru turism naturist si rural.
Informatii suplimentare la [email protected]
Traducerea: Nicoleta & Alexander Thomka

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.