Conferinta internationala in sectorul organic sprijina cooperarea in cadrul agriculturii ecologice in Europa de Est si Asia Centrala

mancare organicaIntre 10-11 Septembrie a avut loc in Tbilisi conferina “2. International Conference on the organic sector development in Central/Eastern European and Central Asian Countries”. Dupa ce prima conferinta a putut avea loc cu success in Kiev anul trecut, a fost ales drept loc de organizare capitala Georgiana.

Conferinta a fost organizata impreuna de catre Asociatia georgiana pentru agricultura ecologica Elkana, Societatea germana de consultanta Organic Services, Universitatea agrara Georgiana si Federatia Organic Federation of Ukraine. In urma posibilitatii acordate de a preda articole in cadrul unui “Call for papers”, organizatorii au realizat un program foarte diversificat cu sesiuni paralele de prezentari. Sesiunile de prezentari au prezentat un spectru larg de teme din agricultura ecologica, de ex. productia plantelor, cresterea animalelor, colectie de animale salbatice, certificarea produselor ecologice, piete de export usw. Deoarece viticultura reprezinta in acea zona, mai ales in Georgia si Moldova, o ramura agricola importanta, a existat o sesiune de prezentari cu privire la viticulture si productia vinului. In cadrul diferitelor prezentari au fost expuse atat rezultate actuale de cercetare, cat si numeroase rapoarte practice referitoare la teme speciale din agricultura ecologica. De asemenea s-a dezbatut situatia agriculturii ecologice in diferite tari.

In incheiere cei 180 de participanti din 24 de tari au intocmit o declaratie ce urmeaza a fi prezentata conducerii tarilor. Prin aceasta declaratie se solicita dezvoltarea strategica a sectorului agricol in fiecare tara si se prezinta agricultura ecologica drept rezolvare pentru dezvoltarea cumpatata a sectorului agrar, pentru o mai mare siguranta a produselor alimentare, o dezvoltare a tarii si acces pe piata. Declaratie cere din acest motiv incurajarea sistematica a agriculturii ecologice prin conducerea tarilor si totodata o interdictie de GVO, datorita unei cooexistente nerealizabile.
Informatii suplimentare cu privire la conferinta si declaratia mentionata se gasesc pe http://organicconference.elkana.org.ge/ .
Traducere: Christina Horvath

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente