Internetul accentueaza efectul de sera

Gigantii mondiali in informatica s-au unit pentru eficientizarea energetica a serverelor si computerelor, cu scopul de a reduce consumul de curent electric.

Scopul nostru este sa producem 1 GW de energie regenerabila care sa fie mai ieftina decat cea fosila
Larry Page,
cofondator Google

Milioanele de mesaje instant sau de emailuri trimise zilnic in intreaga lume, precum si orele in exces petrecute de catre navigatorii impatimiti in fata calculatorului nu fac decat sa creasca consumul de energie electrica si implicit procentul emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera. Rezultatele unui raport al Laboratorului National „Lawrence Berkely” din California arata ca intre 2000 si 2005 consumul de energie al serverelor s-a dublat.

Daca pana acum se credea ca emisiile de dioxid de carbon provin de la marii poluatori si de la numarul mare de autovehicule, studiile specialistilor in eficienta energetica arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Potrivit ultimului numar al revistei „New Scientist”, tehnologia informatiei si a comunicatiilor produce la fel de multe gaze cu efect de sera ca si industria aviatica, adica 2% din emisiile globale de gaze. Studiul amintit mai sus i-a luat prin surprindere pe marii producatori de echipamente informatice.

La o saptamana dupa publicarea raportului, marii giganti din informatica precum Microsoft, Intel, Dell, IBM, Sun Microsystem au infiintat „Green Grid”, o organizatie prin care isi propun sa colaboreze pentru gasirea unor solutii energetice eficiente. Bazele de date sunt ineficiente La infiintarea organiza-tiei, scopul declarat al marilor companii a fost sa atace gazduirea ineficienta a bazelor de date din serverele care stocheaza sau trimit informatii online.

„Toate companiile au recunoscut ca exista o problema de eficienta energetica a bazelor de date ce nu poate fi rezolvata de o singura firma”, explica Lawrence Lamers, directorul VMware din Palo Alto, reprezentant Green Grid. In acelasi timp, consul-tantii energetici au identificat problemele asociate cu serverele. Ei au propus folosirea energiei solare si a celei hidroelectrice pentru sistemele informatice. „Nevoia pentru computere -verzi- e uriasa.

In urma cu trei ani YouTube nu exista. Acum insa sute de milioane de filme sunt descarcate de milioane de oameni in acelasi timp. Yahoo permite crearea de adrese de email cu memorie nelimitata. Stiti de cate servere e nevoie pentru milioanele de utilizatori care trimit emaluri?”, intreaba retoric Lawrence Lamers.

IBM-ul lanseaza „Big Green” Unele dintre companii au anuntat deja mari investitii in diminuarea folosirii resurselor energetice. In luna mai, IBM-ul va lansa un program de investitii, denumit „Big Green”, prin care isi propune ca anual sa aloce un miliard de dolari pentru dublarea capacitatii de stocare a informatiilor in bazele de date, dar fara cresterea consumului de energie.

„Acesta este unul dintre telurile IBM-ului, care ne va economisi fondurile si ne va creste capacitatea de productie. E cel mai bun lucru pe care putem sa il facem pentru mediu”, a declarat Chris Scott, directorul IBM pentru Europa de Nord-Est. Big Green are ca scop reducerea consumului de energie atat pentru companie, cat si pentru clientii proprii prin intermediul folosirii produselor eficiente si a sistemelor de racire.

IBM are o strategie pentru virtualizarea software-lor. Folosita pentru prima data in anii „60 pentru impartirea memoriei calculatorului in mai multe parti, virtualizarea este un lucru des intalnit in administrarea bazelor de date. Sofware-ul „virtualizat” creeaza multiple „masini virtuale”, care sunt de fapt parti ale software-ului ce copiaza un tip specific de hardware.

Centru „verde” de date pentru Kalbe In plus, IBM-ul a anuntat de curand ca va ajuta com-pania farmaceutica indo-neziana Kalbe sa-si micsoreze numarul centrelor de date de la 13 la 5, in scopul reducerii consumului de energie si de spatiu. Potrivit site-ului GreenerComputing, IBM va dezvolta un centru de date „verde” pentru Kalbe care sa foloseasca numai produse si servicii eficiente energetic. De asemenea, IBM-ul ofera un sistem de certificare a eficientei energetice pentru a ajuta clientii sa urmareasca folosirea energiei si emisiile de dioxid de carbon.

HP cu software ce reduce consumul de energie La randul sau, Hewlett Packard a lansat doua noi computere eficiente energetic. Potrivit site-ului GreenerComputing, ambele computere sunt mai mici decat PC-urile obisnuite si au procesoare Intel eficiente energetic. HP Compaq dc7800 Ultra-slim Desktop PC si HP Compaq dc5800 Business PC au incorporat software-ul Surveyor de management al energiei din retea, care poate masura, administra si reduce consumul de energie.

Linuxul, mai usor de folosit Alti membri Green Grid sustin ca propriile companii pot contribui substantial la imbunatatirea eficientei propriilor aplicatii. Potrivit revistei „New Scientist”, Arjan Van Der Ven, un inginer informatician de la Intel, e initiatorul Lesswatts.org, prin care ple-deaza pentru eficientizarea sistemului de operare Linux, care in opinia lui e mult mai usor de utilizat.

Prin schimbarea limbajului Linux, Van Der Ven si echipa lui au reusit sa vada care dintre programe „se comporta urat”. Un exemplu in acest sens e programul „ondemand”, proiectat pentru a economisi energia prin verificarea directa a unitatii centrale a calculatorului.

Cercetatorii au descoperit ca astfel unitatea centrala era accesata de cateva sute de ori pe secunda, ceea ce o facea sa fie mult mai activa decat inainte. „Avem aici de fapt un software care ar trebui sa economiseasca energie, dar de fapt el o risipeste”, a spus Van Der Ven.

Echipa lui a rescris programul astfel incat activitatea unitatii centrale sa fie verificata mai rar. Ironiile presei Organizatia Green Grid a fost adesea ironizata atat de presa specializata, cat si de publicatiile zilnice. Site-ul The Register publica recent un articol in care spunea ca organizatia e blocata de o birocratie mai mare decat de obicei. „Le-a luat mai mult de un an pentru a deveni o organizatie adevarata”, se arata in articol. Presa scria ca oficialii Green Grid s-au adunat in San Francisco, unde i-a adunat pe ziaristi pentru a-i anunta ca au de gand sa organizeze un forum.

Google devine „verde” si investeste in energii regenerabile

Anul acesta, reprezentantii motorului de cautare Google anunta investitii de zeci de milioane de dolari in cercetare si dezvoltarea de surse de energie regenerabila. Potrivit site-ului Environmental Leader, compania va investi in total un miliard de dolari in proiecte de energie verde.

„Scopul nostru este sa producem 1 GW de energie regenerabila care sa fie mai ieftina decat cea fosila”, a declarat Larry Page, cofondator al celebrului motor de cautare. Acesta a adaugat ca sursele de energie regenerabila se pot construi doar in cativa ani, si nu in decenii, cum au prognozat specialistii. „Omenirea trebuie sa aiba optiunea de a folosi electricitate curata, reducandu-se astfel emisiile de gaze nocive. Ne-am hotarat sa le redam oamenilor o parte din banii pe care i-am castigat oferind finantare pentru proiecte verzi”, a spus Larry Page.

In iunie 2007, Google impreuna cu WWF International si Intel au infiintat „Initiativa pentru Salvarea Climei” (Climate Savers Computing Initiative), prin care urmaresc eficientizarea serverelor individuale. Google foloseste deja instalatii de reducere a consumului energetic. Compania a instalat in campusul de la Mountain View un panou solar de 1,6 MW . In 2007, Google a ajutat la crearea „Climate Savers Computing Initiative”, un consortiu ce promoveaza producerea si folosirea computerelor si serverelor eficiente energetic.

Ecologia, prioritate pentru firmele de IT

Cu toate acestea, studiile de specialitate arata ca cel putin o treime dintre companiile de IT vor pune ecologia in topul primelor sase prioritati pana in 2009. Potrivit GreenerCom-puting, firmele de IT se vor preocupa mai mult de inverzirea produselor si de cat de ecologisti sunt furnizorii cu care lucreaza. Aceleasi studii arata ca 75% din utilizatori vor fi din ce in ce mai atenti la eficienta energetica si la emisiile de dioxid de carbon ale produselor pe toata durata lor de viata atunci cand vor cumpara hardware.

Computerele din Romania, mai ieftine de la 1 martie

Romanii care vor sa cumpere calculatoare vor plati mai putin pentru timbrul verde de la 1 martie. Valoarea acestuia va scadea de la 8,33 de lei, inclusiv TVA, la 5,95 de lei pentru echipamentele mari si la 1,19 lei pentru produsele de dimensiuni reduse, precum telefoane mobile sau DVD playere.

Decizia de micsorare a timbrului verde urmareste stimularea vanzarilor de echipamente informatice.
Timbrul verde reprezinta contributia perceputa consumatorilor pentru colectarea si reciclarea deseurilor echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice. Timbrul este achitat odata cu achizitia produsului si este inclus in pretul articolului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *