Invazia gunoaielor izgoneste turistii straini

Desi Romania ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste potentialul ecoturistic, gunoaiele aruncate peste tot, inclusiv pe pajistile montane, ne alunga turistii din tara. Autoritatile nu au reusit sa puna la punct un program coerent de strangere a gunoaielor din tara.
deseurile polueaza natura
Observarea pasarilor sau a animalelor salbatice in mediul lor natural de viata, vizitarea pesterilor, plimbarile cu bicicleta sau cu caruta sunt numai cateva dintre activitatile promovate prin ecoturism.

Cei care practica acest tip de turism viziteaza ariile naturale pentru a invata sau a participa la activitati care nu au efecte negative asupra mediului si sunt incantati de ideea ca banii lor sa fie cheltuiti in satele din Romania stimuland economia locala.

Zone precum Retezat – Hateg, Apuseni sau Delta Dunarii plaseaza Romania pe un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste potentialul ecoturistic, potrivit lui Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER). El spune ca in tara noastra acest tip de turism este practicat, dar nici pe departe la adevarata sa capacitate.

Peturile au invadat cursul apelor

Gunoiul care a invadat practic fiecare coltisor al acestei tari este una dintre marile probleme careia trebuie sa-i faca fata un tour-operator roman atunci cand organizeaza un program ecoturistic in Romania. „Va reprezenta, in scurt timp, un motiv pentru care strainii nu vor dori sa mai vina in Romania, daca nu se iau masuri urgente si de lunga durata”, avertizeaza Andrei Blumer.

Situatia este cu atat mai revoltatoare cu cat, in ceea ce priveste natura si cultura rurala, Romania este inca o tara frumoasa.

Cea mai mare populatie de ursi, lupi si rasi din Europa se afla aici. In plus, avem aproape 900 de arii naturale protejate. Toata bogatia naturala a Romaniei a cazut insa prada peturilor, cutiilor de bere si ambalajelor de toate soiurile.”O Romanie mai murdara decat acum nu am mai avut niciodata”, spune Andrei Blumer. El ne-a povestit cum un tour-operator britanic a parasit pur si simplu Romania pe motiv ca nu mai este tara pe care a cunoscut-o la un moment dat. Gunoaiele ajung si la peste 2.000 de metri altitudine, pe varful muntilor.

Peturile au invadat cursurile raurilor, iar ATV-urile dau peste turisti atunci cand acestia vor sa se lase incantati de frumusetea ariilor noastre protejate. Andrei Blumer se arata revoltat de faptul ca poteci turistice dispar printre cioturile de copaci ramase in urma defrisarilor barbare, iar odata cu padurea dispare si valoarea economica care ar trebui sa fie data de turism acelei zone.

„Betoanele sub forma de case de vacanta sau hotelase au inceput sa invadeze natura aproape peste tot acolo unde e un pic de priveliste frumoasa, in cele mai multe cazuri intr-o sfidare totala a -teoriilor- de urbanism si functionalitatii de extravilan a terenurilor”, mai spune presedintele AER. Circulatia rutiera scapata de sub control este o alta problema care face din Romania o destinatie nesigura. Acesta este „balaurul cu multe capete” cu care tour-operatorii se lupta de fiecare data pentru a putea aduce in tara vizitatori straini.

Serviciile, nepregatite sa ofere ecoturism

Cel putin 20 de tour-operatori care sunt membri AER promoveaza si practica ecoturismul. Prin intermediul acestora, anul trecut au vizitat zonele ecoturistice ale Romaniei peste 10.000 de turisti straini. „Numarul este cu atat mai semnificativ, cu cat impactul economic este multiplicat in zonele rurale”,sustine Andrei Blumer.

Insa un motiv pentru care strainii nu aleg inca Romania intr-o proportie mai mare este legat si de faptul ca, pana acum, Romania nu era considerata o tara atractiva cu o imagine coerenta de destinatie turistica si cu servicii turistice ce pot sa ofere strainilor ceea ce ei nu au in tara lor: natura si cultura rurala autentica.

Numarul strainilor, dar si al romanilor care cauta sa-si petreaca timpul in natura, este din ce in ce mai mare, potrivit lui Andrei Blumer. Cu toate acestea, nu se creeaza o cerere suficienta astfel incat agentiile de turism din tara sa promoveze produsele ecoturistice.

O vizita la cateva dintre agentiile din centrul Capitalei (Adria Travel, Cardinal Travel, Fun Travel) ne-a facut sa intelegem nu numai ca nu este identificata cererea pentru produsele sau destinatiile ecoturistice, ci si faptul ca inclusiv reprezentantii agentiilor nu prea stiu despre ce este vorba.

„Nu putem vorbi despre destinatii ecoturistice in Romania, ci de produse ecoturistice in anumite zone”, mai spune Andrei Blumer.

Eco-sejururi in zonele pitoresti ale tarii

Tour-operatorii membri ai Asociatiei de Ecoturism din Romania organizeaza frecvent eco-sejururi in zonele romanesti cu potential ecoturistic. Ei aduc straini in tara noastra si le prezinta si o alta fata a Romaniei. Absolute Carpathian, Apuseni Experience, Roving Romania, Carpathian Tours, DiscoveRomania sunt cativa dintre membrii AER care se ocupa cu organizarea sejururilor de tip ecoturistic.

Potrivit lui Andrei Blumer, zona Retezat – Hateg, Apusenii cu Muntii Padurea Craiului, Maramuresul, Bucovina, zona Muntilor Calimani si Rodnei, Tusnad, Harghita, Delta Dunarii si Muntii Macin, dar si zona saseasca sunt regiuni unde ecoturismul este practicat.Conform Organizatiei Mondiale a Turismului, persoanele care cauta programe ecoturistice au intre 30 si 69 de ani, au studii superioare si venituri peste medie.

Principalele tari furnizoare de ecoturisti sunt Marea Britanie, Franta, Germania, Austria, Olanda, Suedia si Norvegia. „Aceste tari sunt afectate de criza economica, totusi Romania are posibilitatea de a atrage turisti straini si romani daca va reusi sa mentina preturile accesibile si sa ofere produse unice pe piata europeana de turism”, incheie Andrei Blumer.

O Romanie mai murdara decat acum nu am mai avut niciodata

Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *