Consilierii locali londonezi de la toate cele 33 de consilii metropolitane au votat o hotarare prin care magazinele nu mai au voie sa dea gratuit pungi de plastic clientilor, anunta ziarul „The Independent”. In urmatoarea sedinta de la Consiliul Wesminster se va discuta o lege ce va fi prezentata Camerei Comunelor, pentru a da acoperire juridica acestei hotarari.

Potrivit deciziei, cum-pa-ratorii vor fi intrebati daca doresc pungi foarte rezistente din hartie reciclata, plase din bumbac sau plase confectionate din alte materiale. Autoritatile londoneze si-au justificat masura prin faptul ca vor sa diminueze dezastrul ecologic provocat de pungile de plastic. Consilierii se asteapta la respingerea legii de catre marii retaileri precum Tesco, care se tem ca-si pot pierde clientii si prefera sa incurajeze comercializarea pungilor decat sa-i constranga pe clienti sa-si schimbe comportamentul.

Capitala Angliei vrea sa devina lider

Daca va aplica hotararea, Londra va fi unul dintre cele mai mari centre urbane din lume care vor reduce poluarea cu plastic. „Am observat ca multe dintre orasele care au interzis pungile de plastic au avut succes, de la Australia la Zanzibar. Acum e timpul ca Londra sa-si asume rolul de lider in rezolvarea acestei probleme”, a spus Peter Robinson, directorul de la Waste Watch.

Marii retaileri au semnat, anterior acestei decizii, un acord cu autoritatea guvernamentala Wrap pentru a reduce cu 25% folosirea pungilor de plastic pana la sfasitul lui 2008. Guvernul monitorizeaza eforturile pe care le fac comerciantii pentru reducerea consumului de plastic, dar anunta ca e impotriva introducerii unei taxe pentru folosirea acestui tip de material, cum s-a intamplat in Irlanda in urma cu cinci ani, unde cumparatorii au inceput sa utilizeze alte tipuri de plastic.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here