Rusii au refuzat ajutorul romanesc

Autoritatile ucrainene si cele rusesti au refuzat ajutorul venit din partea tarilor riverane pentru limitarea poluarii dupa recentele naufragii din Stramtoarea Kerci pe motiv ca dispun de mijloace suficiente de depoluare si de recuperare a epavelor. Prin urmare, autoritatile portuare romanesti nu vor mai trimite in zona macaraua gigant de 100.000 de tone, informeaza Valentin Serbanescu, directorul Autoritatii Navale Romane, citat de NewsIn.

Valentin Serbanescu a primit informatia intr-o scrisoare venita din partea lui Ahmet Kideys, directorul executiv al Comisiei Marii Negre pentru Protectia Mediului Marin de la Istanbul. Autoritatea Navala Romana a primit si o evaluare a dezastrului din zona stramtorii Kerci.

Potrivit acesteia, poluarea a afectat 8.000 de metri patrati de coasta. Insula Tuzla a fost poluata pe o portiune de sase kilometri de coasta, alte localitati de pe tarmul Marii Negre aflandu-se in pericol.

Ecologistii sunt ingrijorati

Concentratia de petrol din stramtoarea Kerci depaseste de pana la 40 de ori cantitatea maxima admisa. Reprezentantii organizatiilor ecologiste sustin ca vor trece ani buni pana cand ecosistemul Marii Negre isi va reveni dupa ce a fost poluat cu cele 2.000 tone de titei care s-au scurs dintr-un vapor-cisterna rusesc ce s-a rupt in doua din cauza unei furtuni.

„Dupa estimarile noastre, aproximativ 400 tone de pacura au ajuns pe fundul marii. Ecosistemul din regiune risca sa fie afectat pe o perioada de 10 ani, poate si mai bine”, a estimat Alexeo¯ Kisselev, reprezentant al Greenpeace Rusia, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Moscova. Ecologistul a mai spus ca flota ruseasca era „invechita” si ca ii lipseau echipamentele necesare pentru ca, in larg, poluarea sa poata fi eliminata. „Vapoarele care s-au scufundat erau destinate navigarii fluviale si nu erau capabile sa faca fata unor furtuni maritime”, a subliniat Tchestine.

„Chiar daca petele de pacura sunt eliminate de la suprafata marii, o reactie chimica risca sa se produca in momentul in care titeiul va atinge fundul marii si este posibil sa reapara, in cateva luni, la suprafata, sub forma de spuma”, a precizat Igor Tchestine, reprezentant al WWF Rusia. Acesta a precizat ca exista pete de titei de doi kilometri patrati la suprafata apei in stramtoarea Kerci si ca acest accident „risca sa se transforme intr-o adevarata catastrofa ecologica”.

Inca un corp a fost gasit

In urma naufragiilor, trei marinari au murit, mai multi au fost dati disparuti si alti 35 au fost salvati. Cautarea celor 19 marinari disparuti in naufragiu a continuat. Ministerul Trasporturilor din Ucraina a anuntat printr-un comunicat ca un nou corp a fost descoperit, fiind foarte probabil corpul unui membru al echipajului cargoului rusesc Nakhitchenvan. Pe de alta parte, premierul rus, Viktor Zubkov, la cererea directa a presedintelui Putin, a dat instructiuni ministerelor sa ia masuri pentru a elimina, in decurs de maximum 45 de zile, consecintele pe care tragedia produsa sambata noapte le-ar putea avea asupra mediului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *