Mai putine tari, dar suprafete mai mari pentru culturile modificate genetic

Mai putine tari, dar suprafete mai mari pentru culturile modificate genetic
Mai putine tari, dar suprafete mai mari pentru culturile modificate genetic

Numarul tarilor in care sunt cultivate specii modificate genetic a scazut usor, insa suprafata ocupata de astfel de culturi creste in continuu, sustine un raport al federatiei internationale Prietenii Pamantului dat publicitatii miercuri.

Organizatia neguvernamentala noteaza ca in 2013 „18 milioane de fermieri cultivau produse modificate genetic in 27 de tari”. Numarul acestor cultivatori reprezinta mai putin de 1% din totalul fermierilor la nivel mondial. Potrivit datelor Serviciului International pentru obtinerea de aplicatii agrobiotehnologice (Isaa), care publica un raport anual pe care se bazeaza Prietenii Pamantului, in 2012 speciile modificate genetic se cultivau in 28 de tari. Aceste tari erau in numar de 29 in 2011 si de 25 in 2008. Unele tari au intrerupt sau au suspendat aceste culturi, cum ar fi Polonia si Egiptul.

Suprafata totala a culturilor insa continua sa creasca, ajungand la 175.000.000 de hectare in 2013, in principal din cauza extinderii lor in tarile emergente, precum Brazilia. In aceste culturi predomina patru plante: soia, porumbul, bumbacul si rapita. Peste 99% din aceste produse sunt rezistente la insecticide, la insecte sau la ambele. 80% din culturi sunt concentrate in sase tari: SUA (40%), Brazilia (23%), Argentina (14%), India (6%), Canada (6%) si China (2%).

Un procent mult mai mic provine din tari ale Europei unde in 2013, aceste culturi au ajuns la 148.000 de hectare. Cea mai mare parte revine Spaniei (136.000 de hectare), dupa care urmeaza Portugalia, Cehia, Romania si Slovacia. In Africa, numai trei tari produc specii modificate genetic: Africa de Sud, Burkina Faso si Sudan.

In Asia, bumbacul rezistent la insecte se cultiva in India, China, Pakistan si Myanmar, iar in Filippine se cultiva porumbul modificat genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *