Marea Bariera de Corali declarata “aproape moarta”

coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
In trecut coralii erau colorati. Astzi, sufera din cauza albirii.

Imagini recente au aratat gradul avansat de deteriorare a recifurilor de corali din cauza schimbarilor climatice. Cresterea temperaturii oceanelor a afectat masiv starea celui mai mare sistem de corali din lume care se intinde pe mai mult de 2200 de kilometri pe coastele Austrailei.

In luna mai, oamenii de stiinta au observant moartea a mai mult de o treime din coralii din partea de nord si est a recifului, 93% din bancuri fiind afectate de o problema denumita “decolorarea coralilor”. Acest fapt determina disparitia coralilor deindata ce nu se mai afla in simbioza cu algele si protozoarele unicelulare care sunt rejectate daca apele in care traiesc sunt prea calde.

Amanda McKenzie, reprezentanta Consiliului Climatic Australian, a declarat pentru postul de stiri ABC News: “Dupa decolorarea petrecuta in mai, 60% din corali au albit aproape complet, alte 20% sunt acoperite de alge brune namoloase si chiar si din ceea ce a ramas intreg, cativa sunt aproape la limita de degradare. Cand am revenit acum cateva saptamani pentru a constata eventuale modificari, am observat ca mare parte dintre corali au disparut.”

Se estimeaza ca jumatate din coralii tinuti sub observatie din mai, au murit iar decolorarea a afectat mai mult recifurile mai delicate fata de coralii duri. In plus, s-a constatat ca in jurul recifurilor sunt din ce in ce mai putini pesti.

Profesorul Tim Flannery, care a vizitat recifurile in luna septembrie, catre ABC News: “Am vrut sa vedem cat de repede isi revin recifurile insa majoritatea celor afectate au murit. In afara de asta, am vazut foarte multi corali distrusi de stele de mare spinoase din cauza incapacitatii lor de a se apara. Daca recifurile ar fi o persoana, am putea-o mentine in viata doar cu aparatele.”

John Rumney, un agent de turism care viziteaza recifurile de peste 15 ani, spune ca si el a constat o scadere a populatiei de pesti: “Experienta in sine este in continuare fantastica insa turistii nu stiu ce anume vad, ei nu stiu cum ar trebui sa arate totul.”

Marea Bariera de Corali din Australia, cel mai mare ecosistem de corali din lume, a fost afectata de albire inca din 1982. Efecte de albire masive au fost constatate in timpul verilor din anii 1998, 2002 si 2016. Cercetatorii sunt de parere ca albirea reprezinta un fenomen global modern care insa nu a fost evident pana in anii 1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *