Movilenii de linga Mittal

SIDERURGIE – Halda de zgura le taie nu numai respiratia movilenilor, ba chiar si setea
Sanatatea scirtiie. Agricultura se tiriie. Un miros greu se intrepatrunde hoteste si incepi sa te obisnuiesti cu el.

Movilenii sint gard in gard cu Mittal. E vecinul lor de la inceputul anilor „60. Il stiu ca pe un cal breaz. Respira de la el, se imput de la el, se prafuiesc de la haldele de zgura ale combinatului. Un strain ajuns pe meleaguri galatene s-ar umple de bube daca ar sta aici mai mult de o luna. Movilenii s-au obisnuit cu raul. Nici n-au ce-i face. Doar n-o sa se puna cu ditamai gigantu”, colosu” ce strajuieste de la marginea orasului. Locuitorii ar vrea ecologie. Ca doar d”aia au intrat in UE.

MIROSUL SI ZGURA. Nea Sile are 74 de ani. Sta cu coatele rezemate de gard si priveste peste case. Doi cai sint priponiti in fata casei lui. Fornaie la fiecare masina care trece si ridica praful pe ulita. „Sa faca, dom”le, ceva ca vara, cind e cald si nu ploua cu saptaminile, ne imputim toti. Miroase a hoit. Iar daca mai si bate vintul toata zgura aia pe care o vedeti, acolo, muntii astia imensi de zgura, zboara incoace. Peste noi, peste recolta noastra. Dupa ce ca ne furam intre noi, mai ne chinuie si combinatul”, striga nea Sile catre noi cind afla care ne e baiul. Acu” dincolo de praf si miros cu care de altfel s-a obisnuit, caci aici s-a nascut, aici a copilarit, aici a imbatrinit sint probleme in sat cu apa. O conducta pacatoasa s-a defectat de trei saptamini si tot satul traverseaza un deal pentru a cara apa. „Io-s batrin. Baba e mai baba decit mine. Rugam si noi vecinii sa ne aduca apa, ca altfel cum. Ca n-am putere. Baba, nici ea.”

Multi dintre satenii din Movileni au probleme de sanatate. Boli cardiovasculare sau respiratorii. Le ignora. Nu se duc la doctor decit cind situatia se ingroasa. Nu se poate vorbi de o statistica. Si nici de ceea ce provoaca aceste boli. Multi dau vina pe combinat. „Doctorii spun ca procentul este foarte mare in sat de boli cardiovasculare. Sint multi oameni. Se cunoaste diferenta de aer. Un prieten care lucreaza in Grecia imi spunea ca atunci cind aduce fetele in vacanta in Galati fac o iritatie pe piele. Deci se cunoaste. Dar noi nu putem sa ne plingem, pentru ca am crescut, am trait aici, iar organismul s-a adaptat. Nu putem face comparatii. Este o problema cotidiana. Nu este ca si cum s-ar fi deversat ceva sau este un nor gros de fum deasupra comunei pentru a face vreo reclamatie”, spune primarul comunei Sendreni, Paul Cristea, recent reales.

RESEMNARE SI OBISNUINTA. Oamenii s-au obisnuit prost. Si s-au resemnat. Nici nu pleaca din comuna, pentru ca Mittal le da o piine de mincat. Haldele de zgura strajuiesc comuna, iar ei se duc si lucreaza acolo. Cum ar mai putea sa se plinga. Primarul spune ca sint citeva firme care ar fi concesionat halda de zgura. Numai ca nu a venit nici una la Primaria din Sendreni sa ceara vreun aviz. „Din punct de vedere teritorial si administrativ, ar fi trebuit sa vina si la mine sa ceara aviz. Nici nu stiu care sint firmele si nici daca au autorizare”, completeaza primarul. Problema de remediere privind halda de zgura are termen pina in 2009. Poate, de anul viitor, movilenii vor scapa macar de una din probleme, si anume praful de la halda de zgura. In ceea ce priveste mirosul, probabil ca va mai dura ani buni pina cind noxele si alte elemente de poluare vor fi diminuate sau poate chiar eliminate. Primarul din Sendreni isi incheie discursul spunind ca, din cite a auzit, Mittal ar avea un „cult” pentru mediu. „Sint foarte receptivi, dar le ia timp si necesita costuri foarte mari si ar insemna sa opreasca foarte mult din procesul tehnologic ca sa-l aduca la standarde ecologice internationale. Si ar fi mari pierderi.”
Halda de zgura si mirosul greu a intrat in cotidianul movilenilor. Daca ii intrebi care sint problemele comunei si nemultumirile lor, in cap de lista ar spune apa care nu curge de doua saptamini, ulitele nepietruite, hotii care fura recoltele si saracia mare din comuna. Restul e obisnuinta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *