EXPLICATIILE PREFECTULUI – Vintul ii scapa pe localnici de poluarea de la Arcelor Mittal
Prefectul de Galati, Gabriel Panaitescu, fost comisar-sef al Garzii de Mediu, sustine ca modul in care bate vintul in orasul de la Dunare trimite cea mai mare parte a poluarii produse de Arcelor Mittal departe de judet. Prefectul mai spune ca numarul mare de galateni bolnavi se poate explica si prin alimentele pline de chimicale pe care acestia le consuma. Pentru bolile oamenilor din judet, prefectul mai acuza Cernobilul si traficul rutier intens.
* Jurnalul National: Oamenii din satele din jurul Galatiului par sa nu se impace cu autorizatia integrata de mediu pe care o are combinatul. Spun ca nu le mai creste nimic prin batatura…
Gabriel Panaitescu: Da, pai le cresc tot felul de lentile, fier vechi… Asta e problema combinatului. Este proprietate privata. Este problema dinsilor cum isi gestioneaza zona.
* Numarul de galateni inregistrati cu boli respiratorii este foarte mare. Ar putea fi obligat in vreun fel combinatul sa participe consistent financiar pentru sprijinirea sistemului de sanatate din judet?
Am avut o interpelare in Parlament data de un deputat sau senator de pe la Cluj. In care se spunea ca sint 46.000 de oameni bolnavi de cai respiratorii, din cauza poluarii facute de Arcelor Mittal, de traficul rutier, de santierul naval, din care jumatate sint copii sub 12 ani. Dinsul avea niste date foarte eronate. In primul rind pentru ca platforma combinatului este pozitionata de asa natura si s-au facut studii meteo cum bate vintul. Rareori bate vintul de la est la vest ca sa aduca poluarea in oras…
* Adica o duce la tara…
Nu. 90% din vintul dominant este de la nord la sud. Deci, el se duce undeva spre Dunare si spre Balta Brailei, ceva de genul asta. Trebuie sa tinem cont si de catastrofa de la Cernobil, pentru ca abia acum incep sa se vada efectele nenorocirii aceleia. Noi n-am stiut ce s-a intimplat si cum a evoluat norul radioactiv. Pe de alta parte, exista o poluare a organismului uman de care noi nu ne dam seama. Este vorba despre aditivii care se baga in alimente. Nimeni nu tine cont de ea, probabil exista niste doze care sint bagate la kilogram de produs finit. Probabil, n-am cunostinta de cauza…
Groparii gasesc oameni mumificati
* Dar cind vezi seara fumul acela de la combinat, parca e mai probabil ca boala sa-ti vina de la combinat decit de la alimente…
Eu va dau un singur exemplu si nu mi-e jena sa-l spun. Fetele de generatia mea, colegele mele, ajungeau la ciclu la virsta de 16-18 ani. Uitati-va la televizor, ca la 11 ani deja sint mamici. De ce?
* Ati facut o statistica pentru asta?
Eu va dau un exemplu elocvent. Efectiv pot sa va mai spun ca aceia care lucreaza in cimitir, acei gropari, gasesc o parte din oameni mumificati. De ce? Tot datorita acestor aditivi care se modifica. Si va spun asta pentru ca am terminat Facultatea de Chimie, Sectia de piscicultura, dar in primii doi ani am facut chimie generala.
* Dar, repet, cind vezi atit fum la combinat, e mult mai probabil ca boala sa vina de acolo si nu de la rosiile de pe piata!…
Problema vine si de la rosii. Pentru ca rosiile pe care le vedeti pe piata si-n ianuarie, si-n februarie, si-n fiecare luna a anului se tin la o anumita temperatura, se baga in niste tunele speciale unde se pulverizeaza niste substante, nu stiu cum se numesc, si se declanseaza procesul de coacere ireversibila. Daca va uitati atent la unele rosii de pe piata Galatiului, o sa vedeti o mica intepatura. Acea intepatura probeaza anumite lucruri. O alta problema este traficul rutier. In 18 ani s-a triplat numarul de masini, si asta e si ea o problema. Are o amprenta.
* Si cum se monitorizeaza poluarea in judet?
Agentia de Mediu, printr-un program national, are la ora actuala trei sau patru statii de monitorizare a calitatii aerului si ni se dau datele online. Nu e nici un fel de problema. Atit timp cit am lucrat la Garda de Mediu am avut o relatie extraordinar de buna cu Agentia de Mediu. Eram anuntati in timp real ca sa vedem despre ce e vorba.
* Au fost depasiri?
Nu. Din cite imi aduc eu aminte, doar o data sau de doua ori si atunci a durat o jumatate de ora.
Mittal nu arunca pe cosuri vitamine
* Adica spuneti ca Galatiul e un oras in care se respira normal…
Nu pot sa spun ca cei de la Arcelor Mittal arunca pe cosuri vitamine, dar ei sint pe drumul cel bun. Lumea trebuie sa stie ca la Galati combinatul este sub lupa si sa nu se gindeasca cineva ca e lasat de izbeliste. Este luat la bani marunti la trei-patru luni.
* Combinatul ar putea functiona in alta tara a Uniunii Europene la acesti parametri?
Tara din UE e si Bulgaria… Este o perioada de tranzitie si legea ii permite combinatului pina la 2014, cind are termen de gratie, sa-si rezolve toate problemele de mediu. Ei sint la ora actuala in grafic. In momentul in care ii prindeam, cind eram la garda, ca nu sint in grafic impreuna cu agentia regionala faceam comisii, vedeam despre ce e vorba, imediat notificare…
* Asta cind nu se varsa calimara…
Nu. Problema cu calimara este cu totul alta si aici este o zona un pic mai sensibila. Din punctul meu de vedere, este un formular deteriorat. El a luat o cu totul alta conotatie. Ca fapt divers, acel proces-verbal era in cuantumul amenzii de 1,6 miliarde de lei vechi, cu doua capete de acuzare. La unul dintre capete aveam nevoie de un test de laborator pe care nu-l aveam si era pericol sa pierdem in instanta. Si s-a aplicat ulterior un cuantum al amenzii de 1,8 miliarde de lei vechi. Pe formularul deteriorat era 1,6 miliarde si s-a aplicat 1,8 miliarde. Eu va spun clar, am acte. Bani care erau incasati. La data cind s-a facut acea vilva, banii erau deja incasati, intrati in vistieria statului (n.r. – scandalul a aparut la un an dupa ce procesul-verbal a fost deteriorat).
Atunci, la cald-fierbinte, s-a facut procesul-verbal la combinat. Eu m-a dus la directorul lor si nu era acolo. Am spus: Nici o problema, il trimit eu prin posta. E conform legii. In cladirea in care stateam atunci incepuse un santier de consolidare a cladirii. Cald afara, geamurile deschise. A fost pauza de masa. Discutind pe marginea acelui proces-verbal cu juristi, cu colegi, au inceput pichamerele. Deodata am tresarit. Este omenesc. Imi incarcam tusiera de la stampila. Si am zis da-l dracului, un formular deteriorat, lasa ca le facem asa cum trebuie, ca sa nu pierdem nici un ban. In loc de 1,6 miliarde am aplicat 1,8 miliarde de lei vechi.
Cerneala
Prefectul Gabriel Panaitescu a ramas in memoria galatenilor dupa ce, in 2006, pe vremea cind era comisar-sef al Garzii de Mediu din Galati, a varsat calimara cu cerneala pe actul care decidea amendarea combinatului siderurgic din localitate cu 1,6 miliarde de lei vechi (suma-record la acea vreme). Amenda nu a mai fost aplicata, insa actualul prefect spune ca suma a fost recuperata prin alte doua amenzi date combinatului. Silvian Ionescu (PD), care era in 2007 comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, a facut o plingere penala impotriva lui Panaitescu, pe atunci penelist, si i-a cerut demisia de onoare. Panaitescu a fost acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual, dar procurorii au decis neinceperea urmaririi penale. Dupa ce, la inceputul scandalului „calimara”, Panaitescu a demisionat de la Garda de Mediu, invocind probleme de sanatate, el a revenit pe post pentru o perioada, ca apoi sa fie numit prefect. Actualul sef al Garzii de Mediu nu a putut preciza daca celebra amenda a fost intr-adevar recuperata si nici nu a dorit sa comenteze activitatea lui Panaitescu la mediu.
Sursa: Jurnalul National