Noua Lege a Rezervatiei Delta Dunarii a fost promulgata. Guvernatorul s-a pricopsit cu multa, multa putere

Noua Lege a Rezervatiei Delta Dunarii a fost promulgata. Guvernatorul s-a pricopsit cu multa, multa putere

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in cursul acestei saptamani, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, aceasta urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit noii legi, conducerea Administratiei Rezervatiei se realizeaza de catre guvernator, cu rang de subsecretar de stat iar Consiliul stiintific, cel care dirija activitatea RBDD, va avea doar rol de indrumare si supraveghere a activitatii Administratiei Rezervatiei. De asemenea, Articolul 10 al noii legi reglementeaza regimul suprafetelor de teren aflate in proprietate fizica, si declara lucrarile de reconstructie ecologica din Delta Dunarii ca fiind de interes national, exproprierile facandu-se conform prevederilor Legii 33/ 1994 privind exproprierea pentru o cauza de utilitate publica.
Guvernatorul va lua decizii in locul Consiliului Stiintific
Potrivit noului act normativ, care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, Administratia Rezervatiei va fi condusa de guvernator, cu rang de subsecretar de stat, acesta avand si calitatea de ordonator tertiar de credite. De asemenea, guvernatorul va avea puterea sa numeasca si sa elibereze din functie personalul ARBDD. In vechea lege, Administratia Rezervatiei era condusa de catre Consiliul Stiintific, for-mat din reprezentanti ai mai multor institutii ale statului, printre care Ministerul Mediului sau Consiliul Judetean Tulcea, precum si din reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale de mediu, guvernatorul fiind doar seful acestei entitati. Potrivit noii Legi a Rezervatiei, Consiliul Stiintific va avea doar un rol consultativ. Pe langa guvernator, va functiona un Colegiu executiv, format din sefii compartimentelor din cadrul Administratiei Rezervatiei.
De asemenea, va fi infiintat un Consiliu consultativ de administrare, alcatuit din reprezentanti ai institutiilor, organizatiilor economice sau nonguvernamentale, ai autoritatilor si comunitatilor locale din perimetrul Rezervatiei.
Desfasurarea tuturor activitatilor din rezervatie este reglementata prin Planul de management si prin Regulamentul si prin Planul de amenajare a teritoriului Deltei Dunarii.
Noile atributii ale Administratiei Rezervatiei
Potrivit noului act normativ, ARBDD are urmatoarele atributii: administreaza patrimoniul natural, evalueaza starea ecologica a acestuia, initiaza programe de cercetare stiintifica si asigura masurile de conservare si protectie. De asemenea, administreaza resursa piscicola din domeniul public al statului si stabileste nivelul de valorificare al resurselor naturale; exercita controlul si stabileste, impreuna cu titularii drepturilor de administrare, conditiile de desfasurare a activitatilor de valorificare a resurselor. Adminis-tratia Rezervatiei va stabili regulile de acces si circulatie in Delta Dunarii, atat pentru mijloacele de transport navale, pe canale si lacuri, cu exceptia bratelor Dunarii.
„Navele si ambarcatiunile vor fi prevazute obligatoriu cu sisteme de monitorizare stabilite de ARBDD. Ambarcatiunile cu motoare mai mici de 25 CP vor fi dotate cu sisteme de monitorizare. Circulatia navelor si ambarcatiunilor, precum si a mijloacelor de transport rutier, este interzisa in zonele strict protejate sau in afara traseelor stabilite de Administratia Rezervatiei, cu exceptia celor utilizate de control sau stiintifice”.
Tarifele percepute de ARBDD vor fi venituri proprii ale institutiei
In ceea ce priveste bugetul Administratiei Rezervatiei, fondurile vor fi alocate, ca si pana acum, de Ministerul Mediului. Diferenta este insa ca toate fondurile colectate in urma aplicarii unor tarife, cum ar fi taxa de acces in Delta, vor constitui „venituri proprii ale Administratiei Rezervatiei si se vor utiliza atat pentru protejarea bunurilor patrimoniului natural al rezervatiei, cat si pentru administrarea bunurilor patrimoniului Administratiei Rezervatiei”. Conform vechiului act normativ, aceste fonduri mergeau catre bugetul de stat, fiind realocati, daca era cazul.
De asemenea, „Administratia Rezervatiei face propuneri catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor pentru acordarea de compensatii, potrivit legii, in cazul restrangerii sau incetarii unor activitati economice traditionale impuse de masuri restrictive de management.”
Ce terenuri va administra ARBDD
Ca si in vechiul act normativ, ARBDD va administra toata suprafata Rezervatiei, cu exceptia celor private, sau celor care se afla in patrimoniul Consiliului Judetean sau al consiliilor locale. In ceea ce priveste activitatile economice ce vor fi permise in Delta Dunarii, „persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati in perimetrul rezervatiei sunt obligate sa foloseasca numai mijloace ecologice admise, atat traditionale, cat si noi, in conditiile de reglementare si de autorizare stabilite de Administratia Rezervatiei, iar in ceea ce priveste practicarea agriculturii ecologice, in conditiile stabilite de catre autoritatea publica centrala pentru agricultura si dezvoltare rurala si de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor”.
„Terenurile din domeniul public de interes judetean si/sau local, utilizate ca amenajari agricole sau piscicole, si care datorita degradarii sau altor cauze nu mai pot fi exploatate in scopul pentru care au fost amenajate initial, vor fi supuse lucrarilor de reconstructie ecologica aprobate prin Planul de management al rezervatiei. Lucrarile de reconstructie ecologica de pe teritoriul rezervatiei, aprobate de Administratia Rezervatiei, cu avizul Consiliului stiintific si al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor, se declara de interes national. (…) Dupa incheierea programelor de reconstructie ecologica, zonele vor fi preluate de administratorii acestora si vor fi utilizate conform prevederilor acestor programe”, se precizeaza in noua Lege a Rezervatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *