Parcul Natural Portile de Fier, condus de un Consiliu Stiintific

Unul dintre cele mai importante parcuri naturale din tara, cel de la Portile de Fier, va fi condus de un Consiliu Stiintific, din care fac parte importante personalitati din lumea stiintei si a cercetarii romanesti.

Cei mai multi dintre cei 13 membri ai consiliului sunt cunoscuti profesori universitari din Bucuresti, Craiova, Timisoara, Brasov si Drobeta-Turnu Severin. Directorul Consiliului Stiintific al Parcului National PORTILE DE FIER a ramas Nicolae Jiplea, iar ca presedinte a fost aleasa prof. univ. dr. Maria Patroescu, de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul Stiintific are responsabilitatea de a studia si aproba programele de investitii, de constructii civile si industriale, de amplasari si obiective culturale si stiintifice care se vor realiza in interiorul parcului, a carui suprafata este de 115.655,80 ha si care adaposteste 4.200 de specii de plante si animale ocrotite de lege.

Cu 18 rezervatii naturale unice si cu o natura remarcabila prin frumusetea si salbaticia peisajelor sale, Parcul Natural Portile de Fier beneficiaza si de Defileul Dunarii, cel mai lung defileu din Europa si unul dintre cele mai spectaculoase de pe continent.

Parcul Natural Portile de Fier (cu verde) se afla in judetele Caras Severin si Mehedinti

Habitat natural de specii rare

Situat in partea de sud-vest a Romaniei, Parcul Natural Portile de Fier este despartit de Serbia si Muntenegru, prin granita trasata de Dunare;

Parcul Natural Portile de Fier a fost creat cu scopul protejarii a 332 specii de animale, 208 specii de pasari, peste 17 specii de reptile si 117 specii de plante, toate regasindu-se pe lista plantelor si animalelor amenintate cu disparitias

Aceasta zona a fost declarata arie protejata, primind titulatura de „parc natural”, prin Legea nr. 5/2000.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *