Pasarile exotice cumparate cu 138.000 de euro se sufoca in Capitala

Tarcuri, apa murdara si pesti morti reprezinta tratamentul de care au parte lebedele negre, ratele mandarine si gastele de Nil aduse pe lacurile bucurestene. In total 553 de pasari exotice vor pluti pe lacurile din Bucuresti, ca urmare a punerii in aplicare a unui proiect initiat de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.lebede

Pasarile exotice tinute in tarcurile de pe lacurile Herastrau, Cismigiu sau Bordei trezesc mai degraba mila decat incantarea trecatorilor.

Lebedele negre sau albe, ratele mandarine sau gastele de Nil plutesc pe apa statuta din lacuri, ce raspandeste un miros greu, si inoata intr-un spatiu limitat.

In Herastrau, lebedele negre ciugulesc malai sau boabe cu vitamine si beau apa murdara din lacul pe care, nu departe, pluteste un crap mort.

Pasarile sunt tinute in tarc si pazite de agenti de paza, care, la orele amiezii, ori stau adapostiti la umbra, ori sunt la masa.

Doi politisti comunitari strabat insa aleile Herastraului, iar despre soarta lebedelor din tarc nu stiu mare lucru. Doar ca mai mor sau se imbolnavesc si sunt rapid inlocuite cu alte exemplare de cei de la firma Aqua Nereida, in a carei proprietate se afla pasarile.

„Sunt de vreo doua luni in tarc, iar de cand le-au adus, unele s-au imbolnavit, dar a venit proprietarul care le-a luat si a adus altele in loc. Au probleme mai ales cu picioarele”, spune unul dintre politistii comunitari care supravegheaza Parcul Herastrau.

Biologii, contrariati

Cristina Dobrota, decanul Facultatii de Biologie si Geologie, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, spune ca aceste pasari exotice se pot acomoda la conditiile de mediu din tara noastra numai daca sunt apropiate de cele ale locurilor din care sunt aduse.

„Ar fi fost indicat sa fie consultat un specialist inainte de a fi luata aceasta decizie, deoarece fiecare specie are caracteristicile ei. Au nevoie de un anumit spatiu si de o anumita temperatura, iar daca nu sunt intrunite aceste conditii, starea lor de sanatate poate fi afectata”, spune Cristina Dobrota.

„Ar trebui sesizate organizatiile ecologiste, desi problema tine mai mult de etica decat de ecologie. Si ar mai trebui ca un medic veterinar sa vina sa vada conditiile in care traiesc si sa observe starea de sanatate a pasarilor”, mai spune Cristina Dobrota.

Pe Lacul Bordei au murit doua lebedepesti

In parcul Bordei sunt trei paznici care au grija de rate si lebede. „Au murit doua lebede de curand din cauza caldurii. Au venit, le-au luat si au adus altele in loc. Ar avea si ele nevoie de stuf sau de conditii mai bune, dar bine ca nu stau aici decat vara”, spune Soare Stefan, unul dintre agentii de paza. Apa Lacului Bordei este la fel de murdara ca si cea din Cismigiu sau din Herastrau, desi oamenii de la paza spun ca se face mereu curatenie.

In Cismigiu, pasarile beneficiaza de un spatiu mai generos, dar trecatorii nu par prea incantati de prezenta lor. Maria Nicolae, studenta, spune ca peisajul este mai degraba trist, deoarece pasarile nu par a fi chiar in largul lor. „Penajul nu straluceste, iar pe langa pasari plutesc gunoaie”, sustine Maria Nicolae.

Administratia Parcurilor spune ca nu au murit pasari

Hotararea de a aduce lebede negre sau rate mandarine pe lacurile bucurestene apartine Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) care a atribuit contractul ce are ca obiect „Popularea parcurilor cu pasari exotice” firmei Aqua Nereida, pentru suma de 570.000 de lei.

Achizitia pare cel putin extravaganta, mai ales ca pasarile au inceput deja sa se imbolnaveasca ori sa moara. „Nu a murit nicio pasare pana acum, iar conditiile in care traiesc sunt foarte bune. In valoarea contractului sunt incluse asistenta de specialitate, hrana si medicamentele”, sustine insa Carmen Chicu, purtator de cuvant ALPAB.

„Noi nu am spus ca trebuie cumparate aceste pasari”

ALPAB se afla in subordinea Primariei Capitalei, iar fondurile tot de aici vin. Primaria insa nu prea stie bine ce-i cu pasarile exotice.

„Noi le-am dat bani pentru intretinerea parcurilor. Ei stiu ce au facut cu banii si ce pasari au cumparat. Eu am auzit din presa despre acest lucru, iar responsabilitatea este a celor de la ALPAB, nu a Primariei Capitalei, deoarece noi nu am spus si nici nu am scris niciunde ca trebuie cumparate aceste pasari”, spune Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei. La licitatie s-au inscris doua societati, ofertantul castigator a fost Aqua Nereida, iar evaluarea a facut-o ALPAB.

Pasarile captive din Bucuresti

Lebada neagra este rar vazuta, este originara din Australia si Tasmania si este protejata prin lege, iar durata ei de viata in salbaticie este de 40 de ani.

Lebedele din Cismigiu inoata in apa acoperita de gunoaie

Rata mandarina traieste in China, Coreea sau Japonia. Ratele mandarine captive sunt tinute in spatii imprejmuite, iar varfurile aripilor sunt taiate pentru a le impiedica sa zboare.

Gasca de Nil este o specie care vietuieste de-a lungul fluviului Nil, dar poate fi intalnita si in desertul Sahara sau in sudul Africii. Traieste numai in apropierea apei sau in mlastini.

„Noi le-am dat bani pentru intretinerea parcurilor. Ei stiu ce au facut cu banii si ce pasari au cumparat.” Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei .

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *