PE, cu ochii pe alimente

Parlametul European devine din ce in ce mai constient de pericolele la care sint expusi consumatorii atunci cind vine vorba de produsele alimentare. De aceea, a initiat un nou proiect de lege prin care o serie de aditivi vor fi interzisi sau care vor fi inscrisi separat pe eticheta.

Colorantii chimici azoici de sinteza sint primii care vor fi reevaluati, in vederea interzicerii lor. Primul pas a fost facut in 2007, cind E 128, rosu 2G, a fost eliminat de pe lista aditivilor alimentari permisi. Din aceeasi categorie cu acesta si cu aceleasi efecte adverse fac parte si E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 127, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Southampton a aratat anul trecut dupa nenumarate studii ca aceste E-uri afecteaza grav copiii, in mod special la nivel neuro-psihologic. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a decis sa nu ii interzica, desi in 2006 a considerat ca un colorant din aceeasi categorie nu este bun pentru consum. Sint insa tari europene pentru care sanatatea consumatorilor este foarte importanta si care au interzis acesti aditivi, fara sa mai astepte decizia la nivel european.

ETICHETE. Paralmentul European doreste acum modificarea legislatiei pentru a ajuta consumatorii sa cumpere alimente sanatoase. Expertii institutiei au considerat ca doar sase dintre acesti aditivi sint periculosi: E 102 - tartrazina, E 104 - galben de chinolina, E 110 - sunset yellow, E 122 - azorubina, E 124 - rosu Ponceau si E 129 - rosu Allura. De aceea, de acum producatorii de alimente vor fi nevoiti sa scrie pe eticheta in dreptul acestor aditivi alimentari tipul de alergii pe care le provoaca, dar si faptul ca duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). In felul acesta, parintii vor stii ce aleg pentru copiii lor. Legea va fi mai aspra si pentru producatorii de alimente destinate sugarilor si copiilor mici. E-urile vor trebui sa dispara pentru totdeauna din acestea. Nu mai ramine decit ca parintii sa le dea celor mici mincare si bauturi adecvate virstei lor.

Producatorii vor avea 18 luni la dispozitie dupa publicarea acestei legi, pentru a lua o decizie. Ori schimba compozitia alimentelor si exclud acesti coloranti, ori schimba etichetele. Cea mai costisitoare varianta pentru producatori, dar cea mai buna pentru consumatori este inlocuirea colorantilor chimici cu unii naturali.

De asemenea, Parlamentul European a hotarit ca oricare dintre aditivii alimentari aprobati pot fi utilizati numai daca este neaparat necesar in procesul de productie. Si statutul aromelor va fi schimbat. Mentiunea „aroma naturala” nu va putea aparea pe eticheta decit daca ingredientul utilizat este 95% natural. In felul acesta consumatorii isi vor putea da seama foarte usor daca produsul cumparat este sau nu unul de calitate.

REEVALUARE.
Scopul Parlamentului European este reevaluarea tuturor aditivilor, aromelor si enzimelor care sint folosite la ora actuala in industria alimentara. In momentul de fata procesatorii de alimente din Europa utilizeaza 300 de aditivi si 2.600 de arome si enzime. Procesul a inceput in 2006, o data cu initerea programului REACH (Inregistrarea, Evaluarea, Autorizarea si Interzicerea Substantelor Chimice). Initiativa era necesara, deoarece sint aditivi alimentari care nu au mai fost reevaluati din anii „60, dar in cazul carora numerosi oameni de stiinta au tras semnale de alarma, deoarece puteau pune sanatatea consumatorilor in pericol.

Noile hotariri se vor aplica pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar pentru ca totul sa mearga mai usor s-a adoptat „procedura comuna de autorizare”. In felul acesta, circulatia marfurilor in interiorul UE se va face mult mai simplu, dar si mai in siguranta. Autorizatiile vor fi date pe baza informatiilor stiintifice venite de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Aditivii care sint incriminati

E 102, tartrazina, este un colorant galben foarte utilizat in industria alimentara in aproape toate tipurile de produse. Daca se depaseste doza zilnica admisa de 7,5 mg/kg corp se poate ajunge la alergii, astm, rinita, urticarie. De asemenea, creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene, altereaza perceptia, producind stari de confuzie, inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive. Galbenul de chinolina, E104, intensifica crizele de astm si provoaca dermatite. La fel de periculos este si E110, galben-portocaliu sau sunset yellow, care provoaca alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Carmoizina sau azorubina, E122, este un colorant rosu cancerigen, la fel ca si E124, rosu Ponceau. E129, rosu Allura, poate provoca alergii si are potential cancerigen. Toti acesti aditivi alimentari pot provoca sindromul ADHD. Nu va feriti doar de alimentele rosii sau galbene in incercarea de a scapa de ei! Colorantii sint folositi in diverse combinatii, pentru obtinerea unor nuante cit mai placute ochiului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *