Peta prinde viata! Ecologistii oradeni vor sa transforme malurile paraului in casa perfecta pentru pasari si insecte

Ecologi?tii bat alarma: Râurile mici sunt pe cale de dispari?ie
Peta prinde viata! Ecologistii oradeni vor sa transforme malurile paraului in casa perfecta pentru pasari si insecte
Peta prinde viata! Ecologistii oradeni vor sa transforme malurile paraului in casa perfecta pentru pasari si insecte

Ecologistii oradeni au decis sa lase ceva in urma lor. Asa ca au dat mana cu Primaria pentru realizarea unei zone verzi unicat in Romania, in care omul sa fie in armonie cu natura.

De-a lungul a aproape trei kilometri, pe ambele maluri ale Petei, cele trei asociatii ecologiste vor amenaja un colt de natura cat mai „brut”, asa cum a aratat zona inainte ca omul sa-si lase amprenta asupra ei. Asa, malurile apei vor atrage insecte si pasari, iar oradenii care se vor plimba pe aici vor fi doar niste vizitatori pe teritoriul necuvantatoarelor.

Plante autohtone

La inceputul lunii februarie, Primaria a incheiat un acord de colaborare cu Fundatia Life Tineret, Ecotop Oradea si Asociatia Learning Communities, trei ONG-uri care si-au asumat sa ia in ingrijire malurile Petei. Proiectul initiat de cele trei asociatii se numeste „Cararea Verde Ovidiu” si presupune realizarea unui areal diferit de alte spatii verzi din oras. „Vrem sa facem o zona de biodiversitate, unde animalele si plantele sa vietuiasca intr-un mediu specific lor. Nu vom crea un mediu, ci vom incerca sa-l refacem”, explica Marius Hardut, presedintele Fundatiei Life, cel care a si ales numele zonei, in memoria fratelui sau geaman, Ovidiu, decedat.

01_eleonora_mircescu_bihoreanul.jpgZona luata in grija de ecologisti se intinde pe 2,7 kilometri pe ambele maluri ale Petei, intre podurile de pe strazile Ronald Regan (fosta Vaporului) si Ion Bradu (dupa Praktiker). Prima actiune a voluntarilor va fi curatenia generala. Apoi, va incepe plantarea de arbori, arbusti si flori. Speciile alese vor fi exclusiv indigene. „Oradea are parcuri, dar toate par artificiale, pentru ca plantele folosite nu sunt specifice locului”, spune Eleonora Mircescu (foto), sefa Ecotop. Astfel, pe malurile Petei vor fi saditi cel putin 500 de arbori, din specii precum frasini, plopi, platani si ciresi salbatici.

Sa vina pasarile!

01_marius_hardut_bihoreanul.jpgArborii, arbustii si florile vor atrage in zona insecte, care, la randu-le, vor atrage pasari. „Pasarile trec pe aici, iar daca vor gasi mancare si adapost se vor opri”, explica Marius Hardut (foto). Ca sa determine zburatoarele sa ramana aici, ecologistii le vor monta casute si cuiburi de adapost, precum si cutii cu seminte. Membrii celor trei ONG-uri vor face un „recensamant” al pasarilor care traiesc acum pe malul Petei, pentru ca ulterior sa stie ce zburatoare au mai venit.

Teoretic, in zona ar putea sa se „mute” aproximativ 25 de specii de pasari, din cele care se adapostesc in general pe malurile apelor, cum sunt lastunul ori pescarusul albastru. „Lor le trebuie un mal vertical din pamant, in care sa isi sape un cuib. Malurile Petei sunt betonate, asa ca vom face niste cuiburi speciale”, spune seful Fundatiei Life.

Fara insecticide

Dupa ce va fi amenajata, Cararea Verde Ovidiu va fi un loc in care omul va trebui sa convietuiasca in armonie cu natura. Ca urmare, oradenii si turistii vor avea acces in zona doar pietonal ori cu biciclete. In plus, vor exista si alte reguli „verzi”. De pilda, aici nu se va aplica niciun tratament chimic de dezinsectie ori dezinfectie, iar iarba va fi cosita pe fasii, pentru ca insectele sa aiba unde sa se refugieze. Ca sa-i asigure durabilitate, voluntarii vor uda si intretine cu consecventa zona, cel putin asa promit.

Proiectul ecologistilor este unul pe termen lung, acordul cu municipalitatea fiind incheiat pana in 2016. „Verzii” spera sa-l continue chiar mai mult decat atat, avand in vedere ca rezultatele nu au cum sa apara peste noapte. Gratie implicarii voluntarilor din cele trei organizatii, un lucru e insa cert de pe acum: oradenii vor avea un parc natural in care se vor putea relaxa si, totodata, admira diversitatea naturii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *