Poluarea atmosferica a fost clasificata drept cancerigena de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii

Poluarea atmosferica a fost clasificata drept cancerigena de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii
Poluarea atmosferica a fost clasificata drept cancerigena de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii

Poluarea aerului pe care il respiram a fost catalogata drept cancerigena de o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, specializata in cercetarea cancerului, institutia aratand cu degetul catre numeroase sectoare economice care se fac responsabile de acest fenomen, transmite AFP.

„Stim acum ca poluarea aerului nu reprezinta doar un risc major pentru sanatate, in general, ci si o cauza principala de mediu a deceselor in urma cancerului”, a informat dr. Kurt Straif de la Centrul International de Cercetare a Cancerului (IARC).

„Aerul pe care il respiram este contaminat cu un amestec de substante care provoaca cancer”, a explicat expertul.

IARC a clasificat poluarea atmosferica printre factorii cancerigeni pentru oameni, a anuntat directorul agentiei, Christopher Wild.

Christopher Wild a subliniat insa ca dintre cele circa 1 milion de cazuri de cancer pulmonar inregistrate in fiecare an, majoritatea sunt legate de consumul de tutun. Doar „circa 10% sunt legate de cauze precum poluarea aerului”, a precizat reprezentantul IARC.

„Rezultatele studiilor arata intr-o directie comuna: riscul de a dezvolta cancer pulmonar creste semnificativ la persoanele expuse poluarii atmosferice”, a declarat si dr. Dana Loomis, de la IARC.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns expertii reuniti timp de mai mult zile la Lyon unde au analizat rezultatele miilor de studii, realizate in intreaga lume, care au urmarit evoluatia sanatatii mai multor persoane pe o periaoda de cateva decenii.

Deocamdata, datele nu au permis sa se stabileasca daca un anumit grup al societatii (femei sau barbati, tineri sau varstnici) sunt mai vulnerabili. Insa, „cele mai expuse persoane (la aerul poluat – n.red.) sunt cele mai vulnerabile”, a precizat dr. Straif, potrivit AFP.

Expertii au concluzionat ca exista suficiente dovezi pentru a afirma ca expunerea la poluarea din aer cauzeaza cancer la plaman. De asemenea, au notat o asociere pozitiva cu un risc crescut de cancer la vezica urinara’, a precizat IARC intr-un comunicat citat de AFP.

Studiile arata ca, in ultimii ani, nivelul de expunere la poluarea aerului a crescut in mod semnificativ in anumite regiuni, in special in tarile foarte populate si care trec printr-un proces de dezvoltare industriala accelerata, cum ar fi China.

„Clasificarea poluarii atmosferice drept cancerigene pentru om este o etapa importanta”, a declarat Christopher Wild.

„Exista modalitati eficiente de a reduce poluarea aerului si, dat fiind nivelul de expunere care afecteaza oamenii din intreaga lume, acest raport ar trebui sa trimita un semnal puternic comunitatii internationale ca aceasta sa ia masuri”, considera directorul IARC.

IARC va publica concluziile in mod mai detaliat pe data de 24 octombrie in revista medicala britanica The Lancet Oncology.

In comunicatul de presa transmis joi, IARC a subliniat ca principalele surse de poluare atmosferica sunt transportul, industria, agricultura, dar si incalzirea locuintelor si gatitul in gospodarie.

„Nu putem face mare lucru pentru a schimba aerul pe care il respiram si suntem cu totii responsabili pentru asta. Si cred ca este important sa subliniem faptul ca este necesara o actiune colectiva pentru a aborda aceasta problema de sanatatea publica”, a spus dr. Loomis, considerand ca masurile trebuie sa vina din partea politicului, in timp ce expertii au datoria de a stabili faptele.

In 2012, gazele de esapament ale motoarelor diesel au fost clasificate in aceeasi categorie de catre IARC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *