Poluatori la zdup, deseuri in aer liber

Peste 2.200 de tone de deşeuri au fost abandonate într-un depozit din Chitila
Peste 2.200 de tone de deseuri au fost abandonate intr-un depozit din Chitila
Peste 2.200 de tone de deseuri au fost abandonate intr-un depozit din Chitila

Miile de tone de deseuri, pentru care trei afaceristi au fost arestati luna trecuta, infesteaza inca periferia Capitalei. Autoritatile nu au fost in stare sa distruga substantele parasite, cu toate ca recunosc faptul ca acestea sunt foarte nocive pentru sol si apa.

Cazul lui Maricel Bartic, locotenentul interlopului Sergiu Bahaian care a abandonat peste 2.200 de tone de deseuri intr-un depozit din Chitila, a iesit la iveala in urma cu o luna. Barbatul era administrator al firmei „Petromar”, ce avea ca obiect de activitate colectarea unor astfel de substante extrem de toxice, pe care trebuia sa le transporte si, in final, sa le distruga.

Politisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase au descoperit in luna iunie a acestui an ca Bartic si Constantin Furtuna, director commercial la „Petromar”, au abandonat in curtea firmei 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deseuri infestate cu arsenic si alte peste 2.000 de  tone de substante toxice.

La sfarsitul lui octombrie, alte 60 de tone de deseuri foarte nocive au fost gasite abandonate in apropiere de comuna Albesti, din judetul Ialomita. Administratorul, Nelu Gaina, a fost si el arestat preventiv.

Contaminarea, ignorata

Cu toate ca procurorii si-au facut treaba in privinta vinovatilor, nicio autoritate nu s-a ocupat de neutralizarea substantelor. Ieri, deseurile erau exact in aceeasi pozitie in care au fost lasate de administratorii iresponsabili.

Reprezentantii Garzii de Mediu recunosc faptul ca aceste resturi industriale, depozitate in saci rupti sau butoaie ruginite, sunt foarte periculoase pentru locuitorii din zona, dar dau din umeri cand vine vorba de gasirea unei solutii pentru colectarea lor.

„Azbocimentul, care este depozitat pe pamant la depozitul de la Chitila, este foarte periculos pentru locuitorii din zona care se pot imbolnavi de cancer pulmonar”, a declarat, pentru „Adevarul de Seara”, Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii de Mediu.

Seful de la Garda de Mediu a explicat ca cea mai buna metoda de a scapa de aceste substante ar fi distrugerea lor, dar ca statul nu are deocamdata bani pentru asta. El a adaugat ca pana in momentul de fata nu au luat masuri „mai vizibile” din cauza ca zonele sunt sigilate de Parchet.

In replica, procurorul care se ocupa de anchetarea cazului de la Chitila sustine ca nu acesta a fost motivul pentru care a fost sigilat locul. „Au fost incercari din partea invinuitilor sa-si recupereze marfa, de aceea am sigilat”, a explicat procurorul de caz Corina Bican, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Deseurile toxice ii sperie pe locuitori

Locuitorii din Chitila sunt speriati ca deseurile ar putea sa ajunga la panza freatica. „Prima data am crezut ca vine de la vecinul meu care face pamant pentru flori, dar apoi mi-am dat seama ca vine de la deseurile din curtea asta. O sa ne lase si fara apa”, a spus Floarea Dumitrache (74 de ani).

Si Virgil Berariu, sef brigada la depozit, spune ca oamenii din zona se plang de miros. „Ne-a fost frica sa nu ajunga la apa, dar au facut masuratori si au spus ca nicio substanta toxica nu a ajuns la apa”, a conchis

Berariu.

„Azbocimentul este foarte periculos pentru locuitorii din zona.”

Silvian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *