Premiile UE pentru Energie Durabilă: Printre finaliști se numără și un proiect din Romania

În acest an, printre finaliști se numără și un proiect din România: SMARTER Finance for Families

Politicile energetice ale UE sunt menite să asigure faptul că cetățenii europeni pot avea acces la o aprovizionare cu energie sigură, la un preț rezonabil și durabilă[A1] [A2] . Premiile UE pentru energie durabilă (Premiile EUSEW) recunosc rolul esențial al sectoarelor privat și public, al ONG-urilor, al autorităților naționale și locale pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic. În fiecare an, Comisia Europeană recunoaște cele mai importante inițiative din sectorul energetic.

Cei 12 finaliști vor concura în cadrul a patru categorii de premii: Implicare, Rol de lider, Inovare și Tineret. Persoane din toată Europa pot să vizioneze materialele video ale finaliștilor, să voteze și să ajute cel mai bun proiect să câștige Premiul Cetățenilor 2019!

Marți, 18 iunie, vor fi anunțați câștigătorii Premiilor UE pentru Energie Durabilă. În acest an, premiile vor cuprinde, de asemenea, o categorie specială pentru țările Parteneriatului estic. Urmăriți în direct ceremonia de premiere prin web streaming sau înregistrați-vă pentru participare pe site-ul EUSEW.

Premiile sunt decernate în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), care va avea loc la Bruxelles în perioada 18-20 iunie 2019. Organizată de Comisia Europeană, EUSEW a ajuns la al 14-lea an și este cel mai mare eveniment din Europa dedicat surselor regenerabile de energie și eficienței energetice.

Ipoteci la prețuri accesibile pentru locuințe verzi

Investiții în eficiență energetică

  • Denumire: SMARTER Finance for Families
  • Categoria de premii: Rol de lider
  • Organizație: Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC)
  • Sediu: București, România
  • Alte țări implicate: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia, Ucraina, Georgia și Turcia
  • Durată: începând cu anul 2007
  • Site web: http://rogbc.org/en/projects/green-homes

În Europa, numeroase locuințe nu au fost construite conform unor standarde înalte de eficiență energetică. Acest lucru face ca facturile pentru energie și emisiile de carbon să rămână la un nivel ridicat și contribuie la sărăcia energetică, la niveluri mai scăzute de confort pentru locuitori, la o calitate slabă a aerului din încăperi, la probleme de sănătate asociate și la costuri mai mari de întreținere a proprietății.

Încercarea de a contribui la modificarea modului în care Europa abordează eficiența energetică în clădirile noi a luat forma unui program inovator denumit „SMARTER finance for families”, derulat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) din București. Abordarea unică a acestui proiect ajută familiile să își reevalueze perspectiva asupra costului de achiziție a unei locuințe, luând în considerare nu doar prețul de vânzare, dar și „costurile lunare totale aferente proprietății” pe care le implică locuința și care includ beneficiile măsurilor de eficiență energetică pe termen lung. În acest scop, proiectul prevede colaborări cu bănci și cu dezvoltatori pentru a certifica locuințe verzi și pentru a crea un produs financiar care să recompenseze abordările construcțiilor verzi.

Am creat un program pentru locuințe verzi și ipoteci verzi, care să unească interesul băncilor, al dezvoltatorilor imobiliari, al organismelor de certificare și al cumpărătorilor de locuințe. Verificăm dacă proiectele rezidențiale vor aduce beneficiile unor locuințe în mod semnificativ mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic în raport cu locuințele standard, stimulând adoptarea măsurilor de eficiență energetică”, a spus coordonatorul de proiect, Steven Borncamp.

Prin acest program, băncile oferă cumpărătorilor de locuințe verzi rate mai scăzute la creditele ipotecare. Acest lucru le permite cumpărătorilor de locuințe să împrumute mai mulți bani pentru construirea sau renovarea eficientă din punct de vedere energetic, reducând în același timp costul lunar total al proprietății.

Sprijinirea construcțiilor ecologice

Locuințele care respectă standardele de eficiență energetică ale proiectului sunt prevăzute cu pereți și acoperișuri extrem de eficiente și cu o izolație a fundației în faza de construcție. Acestea sunt construite utilizând materiale de construcție netoxice, care au un impact pozitiv asupra calității aerului din încăperi și sănătății umane și sunt situate în sectoare bine concepute, care le permit oamenilor accesul ușor la transportul public și la facilități la o distanță mică.

De asemenea, proiectul SMARTER a creat modele simple pentru a explica cumpărătorilor beneficiile locuințelor verzi. Acestea detaliază modul în care oamenii își pot reduce costurile lunare, locuind în același timp într-o locuință mai sănătoasă, mai confortabilă și mai eficientă din punct de vedere energetic.

Răspândirea succesului în alte țări

Până la începutul anului 2019, în cadrul proiectului au fost semnate acorduri cu 25 de investitori pentru construirea în România a peste 6 500 de unități locative care să respecte standarde ecologice stricte. Toate locuințele certificate – de la locuințele pentru venituri mici până la cele de lux – sunt cu cel puțin 30 % mai eficiente din punct de vedere energetic decât punctajul minim al clasei „A” a certificatului de performanță energetică pentru case de locuit.

Cu ajutorul fondurilor UE asigurate recent prin intermediul Orizont 2020, proiectul vizează în prezent extinderea în alte 11 țări, inclusiv în: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia, Ucraina, precum și în Georgia și Turcia.

Nu am fi putut să ne extindem atât de rapid fără ajutorul finanțării din partea UE. Suntem extrem de încântați de potențialul nostru – dorim să contribuim la eliminarea subfinanțării eficienței energetice a clădirilor, să depunem eforturi pentru a asigura o planetă mai verde, mai sănătoasă și să le oferim cetățenilor o viață mai bună”, a spus dr. Monica Ardeleanu, director executiv al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *