Primul succes in Experimentul „Geneva”

Partidul lui Voiculescu poate sta linistit * Acceleratorul de particule de la CERN a fost pornit fara ca lumea sa fie inghitita de gauri negre si mici
LHC

Intre declaratii optimiste si spaime, intre pozitii dezinteresate si inflamatii politicianiste pline de ridicol, mult-dezbatutul Experiment „Geneva”, initiat si pus in practica de Centrul European pentru Cercetari Nuclerare (CERN), a facut cu fermitate primul pas cu un test incununat de succes.
Ieri de dimineata, Geneva s-a aflat din nou in atentia intregii lumi, de data aceasta datorita unei mediatizari fara precedent a evenimentului stiintific despre care se spune ca ar putea schimba destinul omenirii. Pornirea acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) a coincis si cu informarea mult mai ampla, decat pana acum, a populatiei, referitoare la sperantele legate de buna desfasurare a experimentului, dar si la temerile exprimate in fel si chip de mai multe persoane, intre care si oameni de stiinta. Cercetatorii au precizat ca uriasa masina a fost testata, in prealabil, timp de doua saptamani, eliminandu-se pe parcurs micile probleme care ar fi putut afecta derularea fara probleme a operatiunilor. Din acest punct de vedere, specialistii de la CERN au afirmat inca o data, ca nu exista absolut deloc motive de temeri ori de suspiciuni. De fapt, ieri am asistat doar la o prima etapa, care a confirmat ca intregul aparat functioneaza asa cum a fost proiectat, ca un tot unitar.
Scopul principal urmarit de savanti este de a reconstitui conditiile formarii Universului, de-acum circa 13,7 miliarde de ani si astfel sa determine manifestarea a ceea ce a fost numit „veriga lipsa” sau „particula lui Dumnezeu” – cunoscuta in limbajul fizicienilor ca bosonul Higgs, dupa numele savantului care a demonstrat teoretic existenta sa. Este vorba despre elementul care ar conferi celorlalte particule proprietatea numita masa si care exista pretutindeni in Univers, dar nu intr-o forma vizibila.
In inelele reprezentate de tunelul prin care protonii vor ajunge sa circule cu viteza luminii, nu are acces nimeni din afara proiectului. Totusi, alaturi de ei ar trebui pus si Peter Higgs, cel care in 1964 a dedus prin metode teoretice existenta „particulei lui Dumnezeu”. La un pas de certitudinea unei realizari epocale, se pare ca toate domeniile care ne influenteaza viata, direct sau indirect, ar putea avea nevoie, ulterior, de o revizuire substantiala. Daca fizicianul francez Hubert Reeves afirma, intr-o declaratie optimista, ca LHC va determina obtinerea de „date care risca sa bulverseze fizica particulelor elementare”, celebrul Stephen Hawking aprecia si el ca experimentul ar trebui sa reuseasca, dar ca ar fi mult mai interesant daca nu ar fi descoperit bosonul Higgs, pentru ca aceasta ar demonstra ca e ceva in neregula si deci ca trebuie revizuit totul. „Am pariat 100 de lire ca nu vom descoperi Higgs”, a adaugat savantul britanic, exprimandu-si totodata convingerea ca nicidecum nu vom avea de-a face cu sfarsitul lumii, in urma derularii proiectului LHC.
Pe 10 septembrie, fasciculele de protoni au fost circulate cu o energie de injectie mica (0,45 TeV), aceasta fiind marita treptat, in alte cateva etape, urmand ca abia in 2009 sa se atinga capacitatea maxima de 7 TeV.

21 octombrie adevaratul test
Urmatorul experiment de la CERN, dupa cel de ieri, este programat pe 21 octombrie, cand va fi analizat impactul dintre particulele de mare energie, iar cercetarile se preconizeaza sa se deruleze inca aproximativ 15 ani de-acum inainte. Asadar, mult peste „fatidicul” an 2012!

Romani in proiect
Experimentul de la Geneva a reusit sa aduca impreuna oameni de stiinta, investitori si observatori din intreaga Uniune Europeana, ca si din SUA, Rusia, Japonia.
Investitia Romaniei se ridica, dupa unele surse, la circa doua milioane de euro. In derularea efectiva a proiectului sunt angrenati in jur de 100 de specialisti romani, unii dintre ei realizatori ai detectoarelor capabile sa separe cu precizie ridicata doua energii diferite. Dintre cele patru experimente care fac parte din LHC, compatriotii nostri sunt implicati direct in cele numite ATLAS, ALICE si LHCb. Fata de incercarile unor politicieni de a pune piedici proiectului, au luat pozitie si fizicieni romani, care au demonstrat nu numai lipsa de temei si de seriozitate a „argumentelor” aduse de vocile protestatarilor, ci si ridicolul invocarii de probleme sociale care ar fi cauzate de investitia in experimentul european. Investitiile sunt pentru noi, deoarece o activitate de cercetare serioasa, desfasurata astazi, necesita si bani, si speranta in reusita; altfel, n-ar mai avea rost sa incepem nimic – s-a afirmat in unele cercuri stiintifice, accentuandu-se ideea ca nimeni nu poate avea vreodata certitudini absolute, de la inceput. De asemenea, s-a mentionat si ca in natura si in Univers se petrec in permanenta procese similare celui realizat experimental la Geneva, cu o degajare de energii echivalente cu circa 10 la puterea a 13-a din „evenimentul” LHC. Si aceasta, fara ca pana acum sa se fi temut cineva ca respectivele reactii ar aduce cu sine Apocalipsa. Cat despre eventualitatea folosirii rezultatelor obtinute de „stapanii inelelor” de la granita franco-elvetiana in scopuri militare, futurologul Alexandru Mironov a fost transant: „Nu se poate!”

Religia se apropie de stiinta
Este aproape sigur ca Experimentul „Geneva” marcheaza un moment deosebit in reconcilierea dintre stiinta si religie, domenii despartite de secole de controverse, nu odata aducatoare de moarte.
S-a afirmat recent ca unii savanti nu agreeaza sintagma „particula lui Dumnezeu”. Nimic grav, ci – dimpotriva – este important ca oamenii Bisericii privesc cu ingaduinta si chiar cu speranta desfasurarea proiectului LHC.
Contactat de ziarul „Ziua”, parintele Sorin Mihalache, specialist in fizica, ne-a oferit un punct de vedere foarte interesant, din perspectiva teologiei ortodoxe. Este, poate, si felul cum vede lumea crestina argumentatia teoretica si posibila finalitate a experimentului, dar el nu exprima pozitia Sinodului.
„Principial, Biserica sustine experimentele stiintifice care slujesc viata si progresul umanitatii. Noi speram ca specialistii care l-au initiat sa fie de buna-credinta” – parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei
La randul sau, preotul Mihalache a remarcat ca „orice cercetare stiintifica onesta, care incearca sa explice lumea din jur, este legitima. Ce cauta de fapt cei de la CERN? Raspunsuri la cateva intrebari cu privire la structura materiei: ordinea ei, <> din care e alcatuita lumea si asa mai departe. Prin ceea ce se intampla acolo in aceste zile, se pot crea premisele depistarii particulelor lipsa de pe listele fizicienilor. Din acest punct de vedere, avem de-a face cu o cercetare fundamentala. Or, crestinismul considera ca intrebarile cu privire la lume sunt legitime: din ce sunt facute trupurile noastre, obiectele din jur, ce anume sta la baza miscarii fapturilor vii… Asa ne-a facut, de fapt, Dumnezeu, ca sa putem descoperi cat de frumoasa, de armonioasa este creatia Sa. De mult nu mai e valabila ideea acelui <>, caci omul are o capacitate extraordinara de a patrunde tainele lumii. Experimentul de la Geneva vine pe aceasta linie si, mai mult, aduce oamenii de stiinta in solidaritate, caci un om singur, oricine ar fi el, nu poate gasi raspunsurile pe care le cautam cu totii. Cat despre sfarsitul lumii, aceasta este o taina la care putem reflecta, dar pe care nu putem sa o anticipam.”
Mitropolitul Targovistei: Experimentul nu trebuie sa induca panica
IPS Nifon, Mitropolitul Targovistei, a declarat ca experimentul reprezinta o incercare a ratiunii si spiritului uman, iar astfel de evenimente nu trebuie sa induca panica in randul credinciosilor.
„Este foarte interesant sa constatam reactiile diverselor grupuri de persoane in legatura cu acest experiment. Intai de toate ca Biserica nu este deloc impotriva oricaror experimente care sunt spre binele omenirii. In al doilea rand, as sfatui pe toti aceia care inclina sa intre in panica – e un punct de vedere al Bisericii, al celor care cred in Dumnezeu – ca nu exista niciun motiv care sa-i faca sa dispere”, a declarat mitropolitul Targovistei, informeaza Mediafax. El considera ca experimentele sunt incercari ale ratiunii umane si ale spiritului de cercetare al omului.
„Toate scenariile care se fac, cu caracter apocaliptic, sau interpretari de zodiace, nu trebuie sa aiba loc intr-un suflet echilibrat si intr-o ratiune echilibrata. In calitatea pe care o am, sfatuiesc pe toti sa creada in bunul Dumnezeu si in creatia Lui, care este lumea si umanitatea”, a mai spus IPS Nifon.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *