Proiect de mediu de un milion de euro pentru padurile din nordul judetului Mures

Liber la defri??rile p?durilor din România
Proiect de mediu de un milion de euro pentru padurile din nordul judetului

Proiectul Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani se deruleaza in cadrul contractului de finantare incheiat intre Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia Tasuleasa Social, in valoare de un milion de euro.

Realizarea activitatilor prevazute in cadrul proiectului presupune incheierea a 13 contracte de furnizare unuri si servicii. La sfarsitul lunii septembrie 2012, patru dintre acestea erau finalizate, cinci se aflau in diverse stadii de implementare si patru in faza derularii procedurilor de achizitii. Una din activitatile principale ale acestui proiect vizeaza revizuirea planului de management al Parcului National Calimani, in ceea ce priveste masurile speciale de conservare care se impun pentru speciile si habitatele de importanta comunitara aflate pe suprafata acestuia, din perspectiva dublei administrari a sitului ROSCI0019 Calimani-Gurghiu: Administratia Parcului National Calimani – 20% si Administratia Ocolului Silvic de Regim Gheorghieni S.A.- 80%. Corelat cu aceasta activitate, au fost prevazute activitati de informare si consultare publica aferente procedurilor de revizuire si aprobare a planului de management revizuit. In acest sens, in perioada 2-4 octombrie sunt organizate in localitatile Toplita, Bistrita si Vatra-Dornei mese rotunde la care au fost invitate sa participe, cu rol consultativ, toate persoanele, institutiile si grupurile co-interesate. De asemenea, in vederea diseminarii rezultatelor proiectului si pentru informarea publicului cu privire la necesitatea implementarii masurilor conservative in vederea mentinerii ariilor naturale valoroase pentru speciile si habitatele prezente in Parcul National Calimani, vor fi organizate in cursul lunilor aprilie-iunie 2013 un numar de 53 de sesiuni de informare si constientizare in localitatile din zona parcului.

Activitatile proiectului se desfasoara in cadrul Parcului National Calimani si in urmatoarele localitati din zona parcului: Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Poiana Negri, Saru Dornei, Panaci, Lunca Bradului, Rastolita, Batos, Brancovenesti, Alunis, Dumitrita, Deda, Ideciu de Jos, Stanceni, Vatava, Marisel, Josenii Bargaului, Prundu Bargaului, Monor, Sieut, Bistrita Bargaului, Tiha Bargaului, Toplita.
Durata de desfasurare a proiectului este de 27 luni in intervalul 20 octombrie 2011 – 19 ianuarie 2014.
Despre Asociatia Tasuleasa Social
Tasuleasa Social este o organizatie non-profit infiintata in anul 2000, atunci cand cei care au pus bazele Asociatiei au construit un campus in varful muntelui Bargaului, langa Pasul Tihuta, creand astfel un loc in care sa aduca tinerii pe care ii invata ce inseamna voluntariatul.
In plus, de la infiintare, Tasuleasa Social a intervenit in 5 dintre inundatiile mari din Romania, a vaccinat 650 de copii impotriva hepatitei, a participat la renovarea a 10 de scoli rurale si a mai multor gradinite. Dupa inundatii, voluntarii organizatiei s-au concentrat pe comunitatile locale, ajutandu-i pe oameni sa constientizeze care sunt cauzele acestei probleme: defrisarile abuzive si necontrolate. In anii urmatori, impreuna cu voluntarii Tasuleasa Social, au fost derulate mai multe proiecte de impaduriri si de educatie ecologica in judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. Rezultatele uneia dintre campaniile Tasuleasa Social, Verde 003, au insemnat, masurate in cifre: 70 de tone de gunoi strans, 2.200 de voluntari, 450 de kilometri de maluri de apa curatate.

Pana in prezent, alaturi de voluntarii Tasuleasa Social, a fost depasita cifra de 160.000 de puieti plantati. Fiecare puiet plantat de noi este legat in mod direct de destinul unuia dintre voluntarii nostri.

Anul trecut, Tasuleasa Social a lansat cel mai recent proiect al sau, Padurea Pedagogica. Aceasta se intinde pe o suprafata de 3 hectare si contine 29 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, dar si felul in care aceste trei elemente coexista. Proiectul se concentreaza pe actiuni de mediu si de educatie, cele doua aspecte esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a tinerilor activi intr-o societate. Pana in prezent, Padurea Pedagogica a fost „sala de clasa in aer liber” pentru aproape 1000 de copii si tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *