Distribuirea gratuita a pungilor de plastic in magazine va fi interzisa din acest an, sustine ministrul Mediului, Attila Korodi, care va cere Guvernului sa adopte in scurt timp un act normativ in acest sens, transmite corespondentul Rompres.

Attila Korodi a declarat simbata la Sfintu Gheorghe, unde s-a aflat intr-o vizita de lucru, ca spera ca propunerea sa obtina unda verde pina la vara si sa intre in vigoare in decurs de citeva luni, cel mai tirziu pina la sfirsitul acestui an. „Vom conveni cu producatorii de ambalaje si utilizatorii, respectiv cu marii retaileri, perioada de conformare, dar, pina la sfirsitul anului, aceasta prevedere va deveni obligatorie”, a declarat Attila Korodi.

250 DE PUNGI PE AN
. Masura de taxare a pungilor va fi luata pentru protejarea mediului inconjurator si a pornit de la faptul ca deseurile din plastic nereciclate si sacosele nu sunt biodegradabile si se descompun in natura in decurs de aproape 400 de ani. Potrivit calculelor facute de Ministerul Mediului, un romin foloseste 250 de pungi de plastic pe an, iar durata de utilizare a unei astfel de sacose este in medie de 20 de minute. Variantele acceptate ar fi ca pungile sa se vinda contra cost pentru a descuraja achizitionarea acestora sau inlocuirea lor cu altele din materiale ecologice, din hirtie sau rafie. Masura, inspirata din alte tari care au interzis distribuirea gratuita a pungilor din plastic, este contestata de unii comercianti pe motiv ca pentru un ambalaj bio costurile sunt cu 5% mai mari fata de unul poluant, dar si pentru ca sint de parere ca sacosele gratuite reprezinta un pas spre civilizatie. ‘

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here