De la organic la verde

SUA – Restaurantele devin tot mai ecologiste
In SUA a aparut o noua generatie de restaurante cu meniu organic: restaurantele „verzi”. Pentru a primi aceasta certificare, localul trebuie sa parcurga mai multi pasi.

In Romania nu exista nici un restaurant care sa aiba o „sectiune” bio in meniu. Mai la Vest, in Franta, Germania, Italia sau Marea Britanie, astfel de localuri au inceput sa faca parte din peisajul cotidian, in timp ce peste Ocean, in America, restaurantul organic este deja un concept invechit. Acolo se poarta deja certificarea „verde”. Potrivit Green Restaurant Association, organizatia nonprofit care da aceast tip de certificare in Statele Unite si Canada, nu mai putin de 58 de cafenele, restaurante si chiar cantine scolare din cele doua tari au devenit, in ultimele luni, nu numai organice, dar si verzi.

PASI. Pentru a deveni verde, un local trebuie sa parcurga, treptat, 11 pasi inscrisi intr-un ghid special. Un prim pas este minimizarea consumului de energie. Apoi trebuie luate toate masurile ca restaurantul sa nu risipeasca apa – indiferent ca e vorba despre apa potabila sau despre cea de la toaleta. Reciclarea tuturor deseurilor este obligatorie. Chiar si resturile de mincare pot fi date unei firme care face ingrasaminte (compost).

„Ecologizarea” meniului este, evident, un criteriu de baza. Insa restaurantul nu numai ca trebuie sa serveasca mincare bio, dar trebuie sa-si procure materia prima de la ferme locale, astfel incit masinile care fac aprovizionarea sa polueze mai putin. Trebuie evitata poluarea mediului pe fondul unor „accidente” produse in restaurant. Un alt punct ce trebuie bifat consta in utilizarea produselor obtinute din materiale reciclate, biodegradabile si organice. Iar hirtia folosita in local – de la coala de scris la servetele – nu trebuie sa fi fost albita cu clor. In plus, produse de curatare folosite trebuie sa fie nontoxice, biodegradabile si sigure pentru oameni, animale si mediul inconjurator. Restaurantul trebuie sa foloseasca energie verde – eoliana, solara sau hidro -, iar cladirea trebuie construita astfel incit sa se reduca riscul unui impact negativ asupra mediului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *