Incalzirea globala – Pirineii ramin fara zapada

Pina la sfirsitul acestui secol, vacantele la schi in Pirinei ar putea ajunge doar o amintire in conditiile in care, in contextul incalzirii globale, precipitatiile s-ar putea reduce la jumatate.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii spanioli de la Institutul Ecologic pentru Muntii Pirinei. Folosind simulari, acestia au determinat ca, in lantul muntos din nord-estul Spaniei si sud-vestul Frantei, temperatura ar putea creste cu 2,8 pina la 4 grade Celsius in zorii secolului al XXII-lea. In acelasi timp, cantitatile anuale de zapada ar urma sa scada cu 30% pina la 50%. Studiul mai arata ca, la altitudini de peste 2.000 de metri, zapada va fi permanenta doar patru-cinci luni pe an, in conditiile in care in prezent stratul de zapada nu se topeste intre sase si noua luni pe an.

MODELE CLIMATICE. Raportul, preluat si de International Journal of Climatology, arata ca precipitatiile ar urma sa scada de la an la an cu procente intre 10,7 si 14,8 pina la sfirsitul secolului. Cercetatorii spun ca predictiile care acopera perioada 2070-2100 se bazeaza pe o posibila crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Savantii au folosit sase modele climatice care pe baza datelor introduse au estimat corect conditiile din Pirinei in perioada 1960-1990. Juan Ignacio Lopez-Moreno, geograf, seful de echipa la Consiliul Superior Spaniol pentru Cercetari Stiintifice, a declarat ca cel mai optimist scenariu arata ca temperatura medie anuala va creste in Pirinei cu doar 2,8 grade pina in 2100. Totusi, daca emisiile vor creste, temperatura ar putea creste cu patru grade Celsius. Lopez-Moreno este de parere ca studiul poate cauza multiple implicatii in Pirinei. Intre timp, la sfirsitul saptaminii trecute, Uniunea Geocercetatorilor Europeni a avertizat ca ghetarii si zapezile montane din Europa s-au topit deja, ceea ce ar putea insemna o criza de apa pentru aceasta vara. Pina in lunile iulie si august, cind milioane de oameni vor suferi din cauza caldurii, apa va fi deja evaporata.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *