S-a cutremurat pamantul!

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs sambata seara in jurul orei 20:25, in zona Vrancea, fiind resimtit la Bucuresti cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli, potrivit Mediafax.
cutremur
Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la adancimea de 120 de kilometri in zona Vrancea, unde intensitatea pe scara Mercalli a fost in jur de 5 grade, iar in Bucuresti a fost resimtit cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maxima inregistrata pe seismograma a fost de aproximativ trei minute. Specialistii spun ca seismele vrancene adanci nu dau replici. De altfel, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat pentru Antena 3 ca acest seism a fost unul obisnuit si ca nu va mai exista un cutremur de mare intensitate in urmatoarea perioada. Seismul de sambata seara a creat panica in randul populatiei, dar nu si victime sau pagube materiale.

AU PICAT RETELELE DE TELEFONIE. Cutremurul s-a simtit si la Brasov, Constanta, Targoviste, Craiova etc. In Bucuresti, imediat dupa seism, retelele de telefonie mobila (in special Vodafone si Cosmote) au suferit perturbari, probabil din cauza congestionarii in urma numeroaselor apeluri efectuate de locuitorii Capitalei, panicati. Retelele de telefonie fixa au functionat normal. Pe de alta parte, internetul a fost luat cu asalt de utilizatorii doritori de a-si impartasi experienta „cutremuratoare”, vorbind in special despre animalele lor de companie, care s-au intrecut in a prevesti seismul. Din pacate, concluzia generala a fost ca stapanii nu au stiut cum sa interpreteze agitatia pestilor din acvarii, porcusorilor de Guineea, a cainilor din apartamente sau din curti, a pisicilor etc.

RESIMTIT IN MOLDOVA SI BULGARIA. Cutremurul din zona Vrancea a fost resimtit si in Republica Moldova, informeaza PRO TV Chisinau. Conform portalului Unimedia.md, la Chisinau au fost resimtite doua miscari seismice de intensitate redusa, la interval de 5-10 secunde. Seismul a fost resimtit si in nordul Bulgariei, unde Institutul de Geofizica a anuntat magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, relateaza site-ul Novinite.com, preluat de Mediafax. Cutremurul a fost resimtit si de locuitorii din orasele Dobrici, Pleven si Varna.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in urma cutremurului de sambata nu au fost probleme, nefiind inregistrate pagube materiale.

ISTORICUL SEISMELOR DIN ROMANIA. Ultimul cutremur a avut loc la 2 martie anul acesta, in zona Focsani, atunci seismul avand o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter si intensitatea II pe scara Mercalii.

La 4 martie 1977, la ora 21:22, Romania a fost zguduita de un cutremur devastator, cu intensitatea de 7,3 grade pe scara Richter, care in mai putin de un minut a facut 1.578 de victime, din care 1.424 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost inregistrati aproximativ 11.300 de raniti, din care 7.500 de bucuresteni.

PERICOLE. Specialistii spun ca sute de cladiri s-ar putea prabusi in Bucuresti in cazul unui seism asemanator celui din 1977, unele dintre ele institutii publice de importanta majora, cum ar fi spitalele, comenteaza Mediafax. Mai putin de 20 la suta din spitalele din Romania sunt consolidate astfel incat sa faca fata unui dezastru, iar restul de 80 la suta nu ar putea rezista unor catastrofe naturale, pentru ca nu au amenajate unitati de primiri urgente, declara, in urma cu aproape doua luni, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Ministrul a precizat ca sunt multe spitale de urgenta care nu ar putea face fata unui dezastru natural, demnitarul adaugand ca, potrivit unei statistici a Bancii Mondiale din 2002, jumatate din unitatile sanitare din Romania ar fi afectate de un cutremur.

PERIODICITATE. In Hotararea de Guvern 548/2008 privind aprobarea Strategiei nationale de comunicare si informare publica pentru situatii de urgenta se arata ca „in conformitate cu studiile efectuate in acest domeniu de institutii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada medie de revenire de 32 de ani.

Zona Vrancea este caracterizata de o activitate seismica ridicata. Are o suprafata epicentrala de circa 30 x 70 de kilometri. Cutremurele apar la adancimi cuprinse in general intre 70 si 200 de kilometri. S-au inregistrat si cutremure la adancimi mai mari si respectiv mai mici, dar cu magnitudini reduse. Frecventa de aparitie a cutremurelor vrancene a fost analizata de-a lungul timpului si, cu extrapolare pe parcursul a 600 de ani, se poate aprecia ca media de generare este de trei cutremure de magnitudine mai mare de 7,2 pe scara Richter pe secol.

Ultimele evenimente semnificative au fost generate in anii 1940 (magnitudine de 7,7 pe scara Richter, in domeniul de adancime 150 – 180 de kilometri), 1977 (magnitudine de 7,5 pe scara Richter, la adancime de 90-110 de kilometri), 1986 (magnitudine de 7,2 pe scara Richter, la 130-150 de kilometri adancime) si 1990 (magnitudine de 6,9 pe scara Richter, la adancime de 70-90 de kilometri). Cutremure de mai mica intensitate s-au produs si dupa 1990.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine – n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. „Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India”, a spus Richter.

U.S. Geological Survey Earthquake notifica faptul ca seismul a avut 5.3 grade pe scara Richter si s-a produs la ora 20:18:48.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *