Numeroase tari anunta masuri de prevenire a raspandirii virusului gripei porcine

Epidemia provocata de virusul gripei porcine in Mexic a determinat autoritatile din numeroase tari sa ia masuri preventive, care au inclus in unele cazuri plasarea in carantina a persoanelor care ar fi putut contracta boala.

gripa porcina
Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat inca de sambata ca evolutia virusului este imprevizibila, in timp ce autoritatile americane au apreciat ca raspandirea bolii nu poate fi oprita.

In Mexic, virusul a provocat moartea a 20 de persoane, iar peste 1.200 de persoane sunt mentinute sub supraveghere medicala, in timp ce in Statele Unite au fost inregistrate mai multe cazuri confirmate de imbolnavire, dar si suspiciuni, in cazul unor elevi din New York.

Comisia Europeana a anuntat, duminica la pranz, ca urmareste indeaproape situatia, precizand insa ca in Europa nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire.

Cu toate acestea, in SPANIA au fost plasate „in observatie” trei persoane care prezinta simptome de gripa si care au revenit recent din Mexic. Ministrul spaniol al Sanatatii, Trinidad Jimenez, a declarat, potrivit AFP, ca autoritatile sanitare i-au plasat pe cei trei in carantina ca masura de precautie, in asteptarea rezultatelor analizelor. „Este vorba despre persoane care prezinta simptome de gripa si care au revenit din Mexic de doua, trei sau patru zile”, a spus ea.

In ISRAEL, postul de radio public a anuntat ca un israelian revenit din Mexic a fost internat in spital, fiind suspectat de infectare cu virusul gripei porcine. Barbatul, in varsta de 26 de ani, se afla la spitalul Laniado din Netanyah, cu simptome de gripa, iar medicii incearca sa stabileasca daca a fost infectat cu virusul gripei porcine.

In FRANTA, autoritatile sanitare au suspiciuni neconfirmate privind posibilitatea infectarii cu noul virus in cazul a doua persoane revenite din Mexic. „Exista suspiciuni, neconfirmate, in cazul a doua persoane revenite din Mexic”, a declarat directorul general al serviciilor de sanatate, Didier Houssin. El a adaugat ca nu este exclus ca o persoana bolnava si care poate contamina si alte persoane sa intre in Franta.

In MAREA BRITANIE, suspiciunile aparute in cazul unui insotitor de zbor revenit dintr-o cursa in Mexic au fost infirmate, dupa ce acesta a fost internat sambata in spital cu simptome de gripa. „Pot confirma ca nu este vorba despre febra porcina. Toate analizele au avut rezultat negativ”, a declarat un purtator de cuvant al spitalului Northwich Park.

RUSIA a anuntat duminica instituirea de masuri de prevenire a raspandirii virusului, premierul Vladimir Putin semnand decretul de infiintare a unei comisii speciale, conduse de vicepremierul Viktor Zubkov. Comisia si-a inceput deja activitatea si elaboreaza masuri concrete pentru impiedicarea aparitiei gripei porcine si raspandirea acesteia, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului rus. Directorul serviciilor de sanatate ruse, dr. Ghenadi Oniscenko, a declarat ca in Rusia nu a fost semnalat nici un caz de infectare cu virusul gripei porcine, insa autoritatile sanitare de pe aeroporturi verifica toate zborurile cu originea in Mexic sau Statele Unite.

Seful Serviciilor veterinare, Nikolai Vlasov, a declarat ca Rusia interzice, incepand din 26 aprilie, toate importurile de carne din Mexic si statele americane Texas, California si Kansas, unde au fost semnalate cazuri de imbolnavire.

Tarile din zona ASIA-PACIFIC, grav afectate de epidemia de gripa aviara din 2003, au anuntat masuri preventive si controale stricte. In NOUA ZEELANDA, zece liceeni au fost plasati in carantina, fiind suspectati de infectare cu noul virus, dupa un sejur de trei saptamani in Mexic.

In JAPONIA, autoritatile au extins controalele in aeroporturi pentru pasagerii veniti din Mexic, au distribuit masti si au instalat camere speciale pentru identificarea pasagerilor cu temperatura ridicata. Totusi, ministrul Agriculturii a afirmat ca nu exista nici un risc de infectare pentru moment, precizand ca, in caz de imbolnavire, este recomandat tratamentul cu antiviralul Tamiflu, iar autoritatile dispun de stocuri suficiente de medicamente.

In COREEA DE SUD, ministrii Sanatatii, Agriculturii si Afacerilor Externe au participat duminica la o reuniune de urgenta, iar echipele medicale din aeroporturi ii testeaza pe toti pasagerii care vin din zonele afectate de epidemie. In plus, toate produsele din carne de porc importate din Mexic sau Statele Unite au fost plasate in carantina.

La HONG KONG, controalele la frontiera au fost intensificate, iar companiile aeriene au fost solicitate sa difuzeze avertismente la bordul curselor care asigura legatura directa cu zonele afectate.

Si in CHINA autoritatile au anuntat ca analizeaza masurile de inspectie si carantina care trebuie aplicate pentru a preveni raspandirea bolii. INDONEZIA, tara care a inregistrat cel mai mare numar de cazuri mortale de gripa aviara, a anuntat ca verifica functionarea scannerelor termice instalate in porturi si aeroporturi, in timp ce autoritatile din THAILANDA au anuntat ca „urmaresc indeaproape” evolutia situatiei.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *