Sighet:”Investim in mediu. Credem in viitor”

Sighet:”Investim in mediu. Credem in viitor”

Un workshop al Proiectului Managementul Durabil al sitului Natura 2000 IGNIS a avut loc astazi la Sighetu Marmatiei, unde s-a discutat despre importanta ocrotirii naturii si a speciilor de plante si animale pe cale de disparitie. La workshop au luat parte o multime de tineri voluntari care au fost numai ochi si urechi la informatiile primite de la coordonatorii acestui proiect. Notiunile introductive in acest sens le-au primit de la coordonatorul acestui proiect, Monica Marian, conferentiar al Catedrei de Biologie din cadrul Universitatii de Nord din Baia Mare.

Proiectul se afla la cea de-a doua editie si are ca scop implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, precum si alte forme de conservare a biodiversitatii, precum si armonizarea pe termen lung a naturii. Sub sloganul „Investim in mediu, credem in viitor” si co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, proiectul continua cu diverse activitati, printre care si workshop-ul de astazi.

In cadrul workshop-ului s-a desfasurat o consultare a factorilor interesati din zona sitului, in vederea elaborarii unui plan de management, pentru a inventaria si conserva habitatele si speciile care fac parte din sit. Proiectul este finatat prin programul operational sectorial de mediu si are o valoare de 2.600.000 lei.

Proiectul va finaliza cu eleborarea planului de masuri de gestionare de management al acestui sit, respectiv al patrimoniului natural care face obiectul sitului. Situl Natura 2000 IGNIS se intinde pe opt localitati, inclusiv Sighetu Maramatiei, Baia Mare, Giulesti, Desesti, Sapanta, Campulung la Tisa si Sarasau si are totodata o suprafata foarte mare de natura putin afectata de influentele antropice. Aceste habitate si specii sunt in Europa in pericola de extinctie, dar inca la noi inregistreaza efective bune. Ele reprezinta o valoare a locului si drept urmare, proiectul isi propune adoptarea acelor masuri care sa conserve si sa aduca poate chiar la un nivel mai bun aceste specii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *