Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar

Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar
Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar
Sorin Oprescu vrea sa defriseze 57 de hectare din Padurea Baneasa pentru un mega-tun imobiliar

Sorin Oprescu, primarul inca necalcat de DNA al Capitalei, (din motive pe care le putem intui) pregateste un megatun imobiliar in zona de nord a Capitalei. Mai precis, Oprescu urmareste sa defriseze nu mai putin de 57 de hectare din padurea Baneasa pentru constructia ulterioara a unui mega-ansmblu rezidential. Schema jafului nu este nici pe departe noua sau foarte subtila, fiind de notorietate interesul crescut al “investitorilor” apropiati coruptilor care s-au perindat pe la Primaria Capitalei pentru padurea Baneasa. Un astfel de megaproiect realizat prin defrisarea barbara si ilegala a padurii Baneasa este complexul rezidential “Stejarii”, dezvoltat de “omul de afaceri” Ion Tiriac, langa care a aparut apoi si noua ambasada a Statelor Unite in Romania, dar si ansamblul rezidential Baneasa al lui Puiu Popoviciu.

Potrivit site-ului sursazilei.ro, Primaria Municipiului Bucuresti a aprobat finantarea cu 5,63 milioane de lei a unui asa-numit “studiu de extindere” a Gradinii Zoologice Baneasa. Alocarea bugetara este cu atat mai bizara cu cat Primaria Capitalei si-a rectificat negativ bugetul taind nu mai putin de 720 de milioane de lei. Cu toate ca s-au luat bani de la subventia pentru caldura si de la investitiile in strazi si pasaje rutiere, Oprescu a gasit, totusi, fonduri pentru asa-numitul proiect de extindere a Gradinii Zoologice, aparent o adevarata tichie de margaritar pe capul sau plesuv. Insa, doar aparent…

Firma care va realiza proiectul de extindere a Zoo Baneasa a fost desemnata in urma unei licitatii restranse accelerate, organizata de Administratia Gradina Zoologica si castigata de asocierea formata din CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, altminteri sigurul ofertant.

Interesant este faptul ca proiectul a fost atribuit in urma unei “licitatii restranse accelerate (sic!)” cel mai probabil inainte de alegerile prezidentiale care, stupoare maxima, nu au fost castigate de Victor Ponta (in concluzie, nici seful DNA si nici Procurorul General nu vor fi numiti de Victor Ponta, spre dezamagirea lui Sorin Oprescu). In acest context, este cu atat mai interesant de aflat cum va evolua aceasta mega-teapa in noua configuratie politica.

Ceea ce este cu adevarat halucinant si da amploarea tunului imobiliar pe care se pregateste sa-l dea Oprescu este faptul ca suprafata Gradinii Zoologice Baneasa va fi extinsa cu nu mai putin de 57 de hectare!!!??, de la doar 6 hectare (cat ocupa in prezent) la 63 de hectare!!!, potrivt b365.ro.

Cu alte cuvinte, daca este sa ne luam dupa caietul de sarcini, Sorin Oprescu este un mare iubitor de animale si doreste sa extinda habitatul bietelor necuvantatoare de la suprafata meschina de astazi, pana la un teren demn de un parc natural din Africa.

Numai ca, dupa trecerea unei bune parti din padurea Baneasa in proprietatea Primariei Capitalei/ Gradinii Zoologice, cel mai probabil, terenul va fi concesionat intr-o forma sau alta, imediat dupa defrisare, marilor rechini imobiliari. Graba lui Oprescu este cu atat mai mare cu cat, o buna parte din Padurea Baneasa a fost deja “retrocedata” catre tot felul de personaje dubioase, in baza unor “acte” la fel de dubioase.

Proiectul de extindere a gradinii zoologice prevede ca firma de consultanta stabileste zona extindere si de asemenea, numarul de animale, iar banii pentru consutanta si proiectare vin de la bugetul Primariei Capitalei.

Proiectul extinderii gradinii zoologice in Padurea Baneasa este privit cu suspiciune de activistii de mediu.

Potrivit lui Dan Trifu, vicepresedinte Eco-Civica, asupra Gradinii Zoologice de la Baneasa s-au pus constant presiuni “imobiliare”, in prezent, “grija” fata de animale este speculata pentru a justifica un nou tun pe bani publici.

Dupa ce in zona Baneasa au inceput sa se construiasca masiv vaste suprafete de vegetatie fiind defrisate pentru a face loc cartierelor rezidentiale, au inceput si presiunile mafiei imobiliare. Potrivit lui Dan Trifu, s-au facut presiuni pentru falsificarea anumitor documente, astfel incat gradina zoologica sa fie desfiintata, caci mirosul animalelor deranja.

Cum acest demers a esuat, s-a incercat inclusiv relocarea gradinii la coada Lacului Morii, pe un teren apartinand Primariei Chiajna, insa proiectul a fost contramandat, gratie organizatiilor de mediu care au explicat ca relocarea va pune in pericol unele animale, recrearea habitatului in care acestea sa isi duca viata putand dura si 20 de ani.

De bine ce a ramas pe loc, neatinsa de atacurile rechinilor imobiliari, Gradina Zoologica a devenit un punct de interes numai bun de speculat. Primaria Capitalei a anuntat extinderea gradinii zoologice in Padurea Baneasa, pe o suprafata de 57,2 ha, idee nu foarte agreata de ONG-uri.

Estimarea initiala a contactului pentru realizarea proiectului Bioparc, care include „Planul colectiei de animale, master plan si arhitectura specifica zoo” era de 5,645 milioane de lei, iar asocierea CMS International INC, Wilmotte& Associes, Maguari–One Zoo Consultans, a castigat licitatia cu 15.000 de lei mai putin fata de evaluarea specialistilor din PMB. Asadar, Primaria Capitalei, prin Adminstratia Gradina Zoologica, va plateti 5,63 milioane de lei pentru proiect.

– determinarea, prezentarea si proiectarea generala a zonelor si a habitatelor propuse a fi create in cadrul Bioparcului prin raportare la specificul zonei si a animalelor incluse, la planului de vegetatie adaptata pentru zona propusa

– descrierea si proiectarea generala a planului de circulatie al vizitatorilor si personalului

– descrierea si proiectarea generala a zonelor de intrare – iesire prin identificarea, descrierea si proiectarea tuturor elementelor componente si a parcarii.

– identificarea, prezentarea si proiectarea generala a facilitatilor pentru vizitatori – constructii si zone destinate vizitatorilor si a zonelor administrative.

– elaborarea Planului Colectiei de Animale – identificarea si prezentarea animalelor din punct de vedere al comportamentul social al animalului, adaptabilitatea acestuia la mediul amplasamentului, si conservarea speciilor care vor fi incluse in cadrul Bioparcului.

Desi crearea, pentru animale, a unui habitat cat mai aproape de cel natural este un deziderat pe care ecologistii il aproba fara rezerva, extinderea Zoo in padurea din fata ei nu este privita cu ochi buni. Pe terenul alocat proiectului vor fi amenajate nu doar habitate pentru animale, ci si unitati de cazare pentru vizitatori, unitati de alimentatie publica, spatii de agrement, tiroliene etc., care ar urma sa ocupe nu mai putin de 25.000 mp.
De altfel, daca ne uitam la cifre, transformarea Padurii Baneasa in Bio Park Zoo pare mai degraba o afacere decat un proiect care sa puna pret pe binele animalelor.

Din 104 milioane de euro, cat va costa proiectul, doar 47 de milioane de euro sunt destinati amenajarii terenului si crearii habitatului necesar fiecarei specii. In rest, 4 milioane de euro merg in proiectul tehnic, 28 de milioane de euro vor fi bagati in utilitati, instalatii, cai de acces, infrastructura etc. (de care vor beneficia finalmente dezvoltatorii imobiliari din zona), iar alte 20 de milioane vor fi alocate construiri de spatii administrative, logistice si medicale, toate aceste obiective care tin de orice numai de protectia animalelor nu.

Desigur, pentru construirea acestora vor fi taiati nenumarati copaci.

Potrivit cotidianului Puterea, atractivitatea apartamentelor de lux din Baneasa a crescut rapid odata cu vestile despre Bio Park, iar terenurile proprietate privata din imprejurimi au inceput sa se vanda odata cu promisiunea tacita a Primariei Capitalei de a dezvolta infrastructura din zona, pe bani din fonduri structurale.

Conform informatiilor furnizate de Directia Silvica Ilfov-Bucuresti, fondul forestier din Baneasa ocupa o suprafata totala de 1.297 de hectare, din care pina in momentul de fata au fost retrocedate 789 de hectare. Ceea ce nu inseamna ca cele 508 hectare ramase in proprietatea statului sint puse la adapost. O parte din suprafata este in curs de retrocedare. (M.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *