Strategia antiseceta: doar 2% din pamantul tarii este irigat

Autoritatile se mandresc ca suprafata irigata a crescut la aproape 134.000 de hectare, dar aceasta reprezinta doar 2% din ariile cultivate.
In ciuda secetei, doar 134.000 de hectare sunt irigate
irigatii
Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare a crescut in ultima saptamana cu 51.613 hectare suprafata irigata, de la 82.287 la 133.901 hectare. Cele mai multe udari s-au realizat in judetele Braila, Ialomita, Galati si Dolj. De asemenea, conform ANIF, cele mai mari suprafete irigate au fost pentru culturile de grau, 62.000 de hectare. La porumb, suprafata udata a crescut la peste 16.000 de hectare, iar la rapita au fost udate peste 11.000 de hectare.

Desi suprafata irigata a crescut in ultima saptamana cu peste 62%, acest lucru inseamna ca sunt irigate mai putin de doua procente din cele 7,2 milioane de hectare cultivate in acest moment si unde ar fi utile irigatiile.
Publicitate

Aceasta mai ales in contextul in care suprafata calamitata creste cu fiecare zi. Astfel, suprafata afectata de seceta a crescut, in perioada 20-25 mai, cu peste 170.000 de hectare, de la 1.054.000 la 1.225.992 de hectare.

Autoritatile au elaborat anul trecut, cand Romania se confrunta tot cu o vara fara precipitatii, o strategie de combatere a efectelor secetei. In document se arata ca „din cele aproximativ 14,7 milioane de hectare de teren agricol (din care 9,4 milioane de hectare teren arabil), solurile sunt afectate de seceta pe perioade lungi si in ani consecutivi pe o suprafata de circa sapte milioane hectare din suprafata agricola (48% din total). Seceta si celelalte fenomene meteorologice periculoase diminueaza an de an productia agricola cu cel putin 30-50%”. Solutii concrete nu sunt prevazute in strategie, ministerele implicate trebuind sa elaboreze acte normative prin care sa stabileasca masuri concrete. Dar in ciuda acestor date alarmante, nici o institutie nu a eleborat o strategie pe termen scurt. Primul pas il fac reprezentantii Ministerului Agriculturii, care vor sa extinda sistemul de irigatii, dar au in vedere doar o suprafata de 200.000 de hectare. Pentru a ajunge la 750.000 de hectare irigate, Ministerul Agriculturii doar pune la dispozitie infrastructura de irigatii, dar agricultorii trebuie sa solicite irigarea terenurilor daca sunt interesati de acest lucru.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, spune ca ministerul nu va putea sa combata seceta din intreaga tara, putand actiona doar in zonele din Ro-mania unde se gasesc sisteme de irigatii. In plus, Sarbu a adaugat ca niciodata un sistem de irigatii nu ar putea sa acopere intreaga suprafata agricola a Romaniei si ca, oricum, taranii prefera de multe ori sa astepte ploaia decat sa investeasca bani in irigatii.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *