UE vrea frigidere mai ușor de reparat

Sursa: European Environmental Bureau

Guvernele Uniunii Europene au sprijinit pentru prima dată un set de măsuri menite să-i determine pe producătorii de frigidere să confecționeze produse mai ușor de reparat. Poziționarea, venită în ciuda opoziției din partea industriei și a ezitărilor Comisiei Europene, ar putea deschide calea către adoptarea unor reglementări similare și pentru alte electrocasnice extrem de utilizate.

În data de 10 decembrie 2018, cele 28 de state membre UE au căzut de acord asupra unui nou set de legi pentru fabricarea de frigidere și combine frigorifice mai durabile și mai ușor de reparat. A fost pentru prima dată când în Europa s-a votat un astfel de pachet legislativ.

Poate cea mai importantă prevedere cuprinsă în lege a fost aceea că reparatorii trebuie să poată dezasambla componente esențiale ale produselor, cu ajutorul unor unelte comune, fără a le strica. În prezent, în cele mai multe cazuri aceste componente sunt lipite sau sudate, ceea ce face dificilă înlocuirea părților avariate.

Pe lângă ușurința dezasamblării, companiile producătoare trebuie să pună la dispoziția tuturor consumatorilor piese de schimb comune, precum garniturile pentru frigidere. Doar anumite componente pot fi furnizate exclusiv reparatorilor profesioniști.

Pe lângă aceste măsuri, guvernele au sugerat adoptarea unor măsuri similare și pentru alte produse, precum mașinile de spălat rufe sau vase. Revizuirea legislației pentru aceste electrocasnice va avea loc în luna ianuarie 2019, însă abia în martie Parlamentul va adopta formal reglementările agreate de statele membre.

DEEE-urile cauzează îngrijorare activiștilor de mediu

Deși au lăudat inițiativa, ONG-urile de mediu au solicitat reprezentanților guvernelor UE să adopte măsuri legislative similare pentru sistemele de iluminat și pentru produsele care conțin display-uri, dar și pentru alte electrocasnice.

Chloe Fayole, din cadrul ECOS – European Environmental Citizens Organisation for Standardisation, a justificat urgența adoptării măsurilor:

„Guvernele UE au refuzat să cedeze presiunii [industriei] și au reactualizat propunerile ambițioase prin care se stimulează repararea și reutilizarea electronicelor mari: iată o veste bună pentru consumatori și pentru planetă. Acum urgența este ca statele membre să aplice reguli similare sau chiar mai ambițioase pentru alte produse utilizate de consumatori în viața de zi cu zi, mai ales în cazul aparatelor de iluminat, televizoarelor și monitoarelor. Deșeurile de aparate electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cele mai mari creșteri din lume. Ajutându-i pe consumatori să repare și să reutilizeze produsele electronice se salvează milioane de tone de resurse naturale, se evită emisiile de gaze cu efect de seră aferente și se economisesc banii consumatorilor.”

Decizia de la nivel european a fost luată după doi ani în care ONG-urile au atras atenția asupra lobby-ului exercitat de industrie. Potrivit lor, companiile doreau o relaxare a propunerii legislative venite din parte Comisiei Europene, respectiv înlocuirea măsurilor care vizau repararea produselor cu măsuri care vizau reciclarea lor.

Propunerile fac parte din planul UE de e reduce impactul produselor asupra mediului, definite prin Directiva Eco-design. În ultimii 20 de ani, politicile de ecodesign au vizat doar eficientizarea energetică, adică îmbunătățiri prin care produsele puteau funcționa mai bine cu mai puțină energie. Acum, factorii de decizie încearcă să facă un pas mai departe, pentru a se asigura că produsele durează mai mult, dar și că sunt mai ușor de reparat și reciclat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *