Peste o treime dintre speciile de pesti de apa dulce care traiesc in Europa sunt in pericol de disparitie, arata un raport al World Conservation Union citat de site-ul NationalGeographic.com. De vina sunt pescuitul excesiv, poluarea si barajele care duc la secarea raurilor.

Dintre cele 522 de specii de pesti de apa dulce care traiesc pe continent, aproximativ 200 sunt amenintate serios cu disparitia, in vreme ce 12 specii au disparut deja, in ultimul secol, ca urmare a dezvoltarii care a avut un impact devastator asupra mediului.

Tiparul european, care se inmulteste doar o data la 20 de ani, este pe cale de disparitie, numarul tiparilor tineri scazand dramatic in ultimii 30 de ani. Si pestele jarabugo, care traieste in sud-vestul Spaniei si in Portugalia, se gaseste in aceeasi situatie. Populatia acestui peste a scazut cu peste 50% in ultimii zece ani.

Raportul atrage atentia ca ariile care se confrunta cu cea mai mare rata de amenintare sau disparitie sunt bazinele de varsare ale Dunarii, Nistrul, Niprul, Volga, Ural, Peninsula Balcanica si zona de sud-vest a Spaniei.
Sursa: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here