WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului

WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului
WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului
WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului

Retelele de braconaj care macelaresc elefantii si rinocerii Africii sunt adeseori protejate de autoritati, pentru ca platesc mite generoase ca sa fie lasate in pace; un grup de activisti pentru mediu vrea sa rastoarne situatia si a infiintat o platforma online care primeste ponturi si informatii despre braconaj, trafic, defrisari ilegale etc., la adapostul anonimatului, scrie Discovery News.

Platforma se numeste WildLeaks, dupa modelul WikiLeaks (de fapt, asta se si doreste a fi, un WikiLeaks pentru mediu) si, din februarie, a primit cateva zeci de ponturi si informatii, dintre care peste jumatate s-au dovedit folositoare. Fondatorii site-ului spun ca este prima platforma de acest tip sigura din lume dedicata vietii salbatice si crimelor impotriva naturii. Scopul proiectului este de a identifica “capii retelelor” care traficheaza viata salbatica, adica acei oameni care fac profituri de milioane de dolari de pe urma uciderii animalelor si distrugerii padurilor. “Am primit, spre exemplu, o informatie anonima foarte interesanta despre un individ sus-pus din Kenya, cu legaturi cu guvernul, care se afla in spatele traficului cu fildes”, spune Andrea Costa, unul dintre cei implicati in proiect. “Este genul de persoana care nu poate fi trasa la raspundere de sistem, pentru ca are prea multa putere, asa ca este nevoie de ajutor din afara. Asa ca acum adunam probe pentru a-i demonstra implicarea”, explica Costa.

Braconajul a crescut foarte rapid in Africa, in ultimii ani, in special din cauza cererii de fildes si cornuri de rinocer de pe piata asiatica, unde acestea sunt folosite de medicina traditionala sau ca simboluri ale unui statut social. Insa fondatorii WildLeaks spera ca platforma lor sa devina o arma importanta in lupta impotriva braconajului si traficului. Primul pont a sosit pe platforma in 24 de ore de la lansare, in luna februarie a acestui an. 45 de ponturi au fost primite de atunci, in total, dintre care 28 s-au dovedit utile. Informatiile vin de peste tot din lume, vorbind fie despre braconajul tigrilor din Sumatra, fie despre defrisari ilegale in Rusia si Mexic sau despre contrabanda din SUA cu produse provenite de la animale vanate in salbaticie. Platforma a furnizat unele dintre informatiile primite responsabililor cu legea in tarile vizate si unor organizatii de mediu care actionau in zonele in cauza; dar fondatorii site-ului fac ei insisi investigatii (pornind de la ponturile primite) pentru a dezvalui, ulterior, toata povestea.

Site-ul foloseste programe speciale pentru pastrarea anonimitatii surselor si programe de criptare a informatiei. Initiativa este apreciata de alti activisti pentru mediu. Insa problema este ca, pentru a-si indeplini scopul, site-ul trebuie sa fie cunoscut in lume, de cat mai multa lume si mai este necesar ca oamenii sa aiba incredere in cei care il administreaza, pentru a trimite informatiile pe care le detin. Pentru aceasta, fondatorii site-ului calatoresc prin lume si isi cauta aliati, parteneri si raspandesc vestea despre proiect. “Spre deosebire de alte organizatii care activeaza in acest domeniu, noi nu urmarim sa “prindem” braconierii din teren, traficantii mici, care fac treaba murdara, ci ii vrem pe capii retelelor, pe cei care comanda si conduc din umbra, inclusiv oficiali ai statelor, care sunt corupti”, spune Costa. “Nu poti spera ca vei opri braconajul arestand braconieri pe teren, daca ii prinzi. Cererea ramane pe piata si se vor gasi altii sa duca mai departe lantul. Trebuie sa ajungi la capii retelelor”, considera co-fondatorul WildLeaks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *