„Marea debarasare”, evaluata in octombrie. Romanii nu se despart de aparatele electronice defecte sau vechi

Cantitatile de deseuri electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) adunate de la populatie ca urmare a campaniilor „Marea Debarasare”, desfasurate sub tutela Ministerului Mediului, sunt din ce in ce mai mici, desi localitatile de colectare se inmultesc luna de luna.
marea debarasare
Conform statisticilor, din martie, cand ministrul Nicolae Nermirschi a decis sa se continue campania demarata de predecesorul sau, Attila Korodi, si pana in iulie, au fost stranse circa 740 tone de DEEE. Cantitatea colectata anul acesta, vreme de 5 editii, arata discrepante mari fata de rezultatele anterioare. Astfel, in 2007, la demararea actiunii, au fost colectate 556 de tone de DEEE, iar in 2008, pe parcursul a 4 editii, au fost colectate de la populatie 2.500 de tone de aparate electronice defecte sau vechi. Statisticile Ministerului Mediului arata ca anul acesta in multe localitati nu a fost adunat de la populatie nici un deseu de acest tip. „La campania din 4 iulie au participat 174 de localitati, din care 148 sunt localitati urbane, iar 26 sunt localitati rurale. In 21 de localitati cantitatea colectata a fost zero”, a comunicat Ministerul Mediului, precizand ca volumul total colectat de la romani a fost la acea data de 134,5 tone de deseuri electrice, noteaza NewsIn.

Campania de colectare a deseurilor nu are rezultate

Asociatiile de mediu, implicate in campanii, considera ca primul motiv pentru care cetatenii nu coopereaza mai bine are in vedere motive financiare. „In perioada de criza, oamenii prefera sa mai -traga- de un aparat vechi, decat sa-l schimbe”, ne-a declarat Elena Gaspar, reprezentant PR al Asociatiei Environ, referitor la rezultatele slabe inregistrare anul acesta la Marea Debarasare.
„Campania nu mai are rezultate, probabil pentru ca populatia a renuntat deja la aparate vechi sau defecte, prin campaniile derulate sau prin actiunile de tip buy-back. Pe segmentul nostru, de lampi, gradul de colectare este aproape zero. Am agreat cu fostul ministrul Korodi sa sustinem aceasta campanie un an de zile, si ne pastram angajamentul. Probabil ca in toamna se va face o evaluare privind -Marea Debarasare- si se va decide in consecinta”, ne-a precizat Roxana Sunica, director de marketing in cadrul asociatiei Recolamp. „Vom lua in considerare in octombrie impactul campaniei de informare, rezultatele obtinute. Trebuie sa tinem cont ca este o actiune de responsabilizare sociala”, a subliniat Dragos Nacuta, purtator de cuvant al Ministerului Mediului. Reprezentantii asociatiilor sustin ca, in ciuda rezultatelor slabe, campania a trebui sa fie continuata, populatia neavand alternative in conditiile in care nu exista la nivel national suficiente centre de colectare, iar Ministerul Mediului a recomandat luna trecuta companiilor sa renunte la campaniile de buy back, prin care se puteau inlocui aparate vechi cu unele noi, la preturi mai avantajoase. Gratie celor trei forme de colectare desfasurate in paralel, in 2007, au fost colectate circa 4.000 tone in 2007 si aproape 20.000 tone anul trecut, declara, in martie, Valentin Negoita, presedintele Asociatiei de colectare EcoTic. Tinta impusa de Uniunea Europeana pentru Romania prevede colectarea a 4 kg de DEEE pe cap de locuitor. Datele publicate pe site-ul ministerului arata ca anul trecut s-au strans sub 0,5 kilograme/persoana.

Cantitati de DEEE colectate in cadrul campaniilor Marea Debarasare

14 martie 2009 – 207,9 tone
4 aprilie 2009 – 202 tone
2 Mai 2009 – 61,3 tone
6 iunie 2009 – 134,9 tone
4 iulie 2009 – 134,5 tone
2008 (4 editii) – 2.500 tone
2007 (o editie)- 556 tone

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *