„Bulevardul” din Retezat devine „Calea lupului”

Unul dintre cele mai populare trasee din Masivul Retezat primeste o tema si un nume:”Calea Lupului”. Administratia Parcului National Retezat (PNR) ajunge astfel la cel de-al cincilea traseu tematic amenajat, in incercarea de a le oferi turistilor rute pentru excursii de neuitat.masivul Retezat

Administratia PNR a terminat saptamana aceasta de amenajat noul traseu tematic, acesta fiind cel mai lung si cel mai dificil dintre toate cele cinci de pana acum.

„Calea lupului” incepe de la Carnic, urca spre Pietrele, apoi Gentiana, lacul Bucura, Poiana Pelegii si se termina la Cheile Butii. Portiunea dintre Carnic si Poiana Pelegii este numita „bulevard” de salvamontistii hunedoreni, aceasta fiind cea mai tranzitata de turisti in fiecare vara.

Reprezentantii PNR au simtit nevoia de a amenaja un nou traseu tematic asa ca au suprapus „Calea lupului”, pe o portiune a sa, cu „bulevardul” din Retezat.

„Nu neaparat doar pe-acolo trec lupii din Retezat, sa fim seriosi. I-am dat acest nume doar pentru ca am dorita sa atragem atentia publicului asupra multelor idei preconcepute gresite despre lupi. Lupii nu sunt ucigasi nemilosi, nu ataca omul in orice imprejurare si nu produc pagube insemnate. Daca ar fi fost asa, natura i-ar fi eliminat demult. Lupii isi traiesc viata lor pe aceeasi treapta pe care i-a pus natura cu mii de ani in urma”, spune Zoran Acimov, directorul Administratiei PNR.

Variante pentru cei neantrenati

„Calea lupului” se parcurge, in intregime, in 10 – 11 ore. Cei care vor sa mearga pe tot traseul au varianta de a-l parcurge in doua zile, cu cazare la Pietrele, Gentiana, ori cu campare la Bucura sau Poiana Pelegii. Traseul cere o conditie fizica destul de buna, mai ales pe portiunile de urcare si coborare spre lacul Bucura.

Cei care vor sa mearga doar pe o parte a traseului, o pot face intre Carnic – Pietrele si Bucura, dupa care se pot intoarce ori il pot abandona la doua ore de mers mai in jos de lacul Bucura, in Poiana Pelegii.

In Retezat mai exista alte patru trasee tematice, toate de dificultate mult mai mica decat „Calea lupului”. Unul singur dintre acestea patru (cel referitor la caprele negre, Pietrele – Stanisoara, Ciurla, Lolaia si retur) nu este indicat pentru copiii mici.

Celelalte trei se afla la baza masivului si au ca puncte de reper cetatea Colt, viaductul Nucsoara, Cetatea Malaiesti sau Pesterea Lotrilor.

Fiecare traseu are panouri cu informatii despre animalele, plantele si legendele Retezatului, dar si intrebari ale caror raspunsuri se gasesc pe urmatorul panou din traseu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *