Descoperire: chimicalele din mancare fac dietele inutile

Studii recente explica de ce dietele clasice nu mai au efect: din cauza substantelor obezogene din alimentele de tip „hipermarket”.chimicalele

Guvernul SUA a anuntat recent ca a descoperit o noua amenintare la adresa sanatatii si securitatii americanilor. Potrivit site-ului wowOwow.com, nu este vorba despre vreo natiune agresiva sau de o organizatie terorista. Vorbim de o clasa de substante chimice, responsabilapentru”ingrasarea” americanilor. Se numesc „substante care distrug sistemul endocrin”, EDC-uri, si toata lumea le mananca, inclusiv romanii.

Comisia pentru combatarea obezitatii copiilor de la Casa Alba a descoperit ca EDC-urile, sau chimicalele obezogene, pot declansa cresterea in greutate si obezitatea. Ce inseamna asta? Inseamna ca luatul in greutate nu are legatura doar cu raportul dintre caloriile ingerate si calori ile arse.

Obezitatea nu mai poate fi pusa doar in carca a prea mult fast-food si prea putine exercitii, trebuie luate in calcul si sub stantele obezogene. Acestea sunt acei compusi sintetici care lucreaza in corp mimand functiile estrogenului, un hormon feminin folosit des in tratamentele medicale.

De ce nu mai functioneaza dietele traditionale

Sistemul endocrin este format din totalul glandelor si celulelor ce produc hormoni, care coordoneaza activitatea intregului organism. Cresterea si dezvoltarea, functiile sexuale, procesul reproductiv, somnul, foamea, stresul, metabolismul, toate sunt „controlate” de hormoni. Daca esti inalt sau scund, gras sau slab, acesta este efectul activitatii sistemului tau endocrin, o activitatea foarte fin reglata si usor de destabilizat.

„Se crede ca obezogenele actioneaza prin aceea ca deturneaza sistemul ce controleaza greutatea corporala”, spune Frederick vom Saal, profesor de stiinte biologice la Universitatea din Missouri.

Efectul obezogenelor este motivul pentru care dietele traditionale, de genul mancati pui in loc de porc, mai mult peste si multe fructe si legume, nu mai functioneaza. Potrivit unor specialisti, aproape ca nu are rost sa scoateti din dieta dumneavoastra toate mancarurile preferate, burgeri, paste sau inghetata.

SCAPATI DE MODUL TRADITIONAL DE A GANDI DIETA
Cele patru reguli de fier impotriva „obezogenelor”

Uitati de regulile cu care v-ati obisnuit de ani buni. Merele sunt mai sanatoase decat grasimile, dar contin pesticide periculoase. Exista cateva reguli noi pe care e bine sa le cunoasteti.

Legea nr. 1: Afla cand trebuie sa treci pe organice

Un american obisnuit este expus la 10-13 pesticide diferite prin intermediul mancarii si bauturii in fiecare zi, iar noua dintre cele mai uzuale pesticide sunt obezogene.

Potrivit unor studii recente, consumul unei diete organice cinci zile pe saptamana inseamna reducerea pesticidelor obezogene din organism pana la un nivel nedetectabil. Dieta organica, cu alimente obtinute natural, fara pesticide sau altfel de interventii artificiale, este insa scumpa.

Totusi, nu toate alimentele „stocheaza” pesticidele asa ca acestea pot fi consumate si „neorganice”. S-a calculat ca poti sa reduci expunerea la pesticide cu 80% alegand varianta organica a 12 legume si fructe, cele cu cel mai mare continut de pesticide.

„Duzina murdara” este alcatuita din urmatoarele alimente, in ordinea „periculozitatii”: telina, piersicile, capsunile, merele, afinele, nectarinele, ardeii grasi, spanacul, varza furajera, ciresele, cartofii si strugurii.

De cealalta parte, exista un grup de 15 legume si fructe care nu retin pesticidele si deci pot fi consumate fara probleme in orice varianta. Cele 15 „curate” sunt ceapa, avocado, porumbul dulce, ananasul, mango, mazarea, asparagusul, kiwi, varza, vinetele, cantalupul, pepenele verde, grapefruitul, cartofii dulci si pepenele galben.

Legea nr. 2: Nu mancati plastic

Nu e vorba despre plasticul ca atare, ci despre chimicalele ce se gasesc in recipientele de plastic. 93% dintre americani au un nivel detectabil de bisfenol-A (BPA) in organism, aceasta substanta fiind obezogena.

La fel ca pesticidile, bisfenol-A pacaleste organismul in a stoca grasimile in loc sa le consume sau sa le foloseasca la masa musculara. Micsorand expunerea la obezogenele din plastic, iti cresti sansele sa nu depui grasime. Regulile sunt simple.

Nu incalziti niciodata mancarea in recipiente de plastic si nu folositi sticlele de plastic pentru a pastra bauturile calde. Nu cumparati produse cu grasimi care sunt impachetate in plastic. Evitati pe cat se poate alimentele conservate si mai ales pe cele in borcane de plastic.

Legea nr. 3: Evitati grasimile

Intotdeauna alegeti carnea cu continut redus de grasime si pe cea obtinuta fara hormoni artificiali. Carnea de vaca hranita cu iarba, de exemplu, contine cu 60% mai multi Omega-3, cu 200% mai multa vitamina E si de trei ori mai mult acid linoleic, ce poate ajuta la pierderea greutatii. De asemenea, trebuie evitata carnea de peste slab care poate contine substante toxice, mercur sau obezogene.

Desi DDT-ul a fost interzis inca din 1973, anumite derivate ale acestuia sunt inca folosite in pescarie. Pestii mari sunt mai toxici, deoarece consuma si alte toxine, ingerate odata cu pestii mici.

Evitati tonul, pestele spada, rechinul, macroul regal si alti asemenea pesti mari si incercati mai degraba ansoa, macroul, somonul de Alaska, pastravul curcubeu, codul de Pacific, midiile sau halibutul. De asemenea, pestele trebuie fiert, pus pe gratar sau facut la abur si mai putin prajit in ulei.

Legea nr. 4. Filtrati apa

Cea mai buna metoda de a evita obezogenele din apa de la robinet este instalarea unor filtre cu carbon. Acestea reusesc de regula sa elimine majoritatea pesticidelor si a substantelor poluante din apa.

Daca apa din zona dumneavoastra contine peroclorura, atunci e nevoie sa instalati un filtru pe baza de osmoza inversa.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *