„Extraterestrii” din adancuri

Peste 2.000 de cercetatori din 82 de tari s-au implicat intr-un ambitios proiect international, numit „Census of Marine Life”, care-si propune sa descopere si sa clasifice toate formele de viata din apele marilor si oceanelor.
Census of Marine Life
Potrivit cotidianului „The Daily Mail”, echipa internationala a identificat deja aproximativ 1.000 de noi plante si animale marine, unele cu un aspect parca „extraterestru”. Expertii proiectului au inregistrat pana acum 120.000 de specii, dar in aprecierea lor, in total ar putea exista pana la 250.000 de forme de viata – de la microbi la balene. Intre cele 5.300 de specii, „probabil noi”, descoperite pana acum (doar 110 au fost confirmate ca atare) figureaza si o creatura care traieste la cea mai mare adancime (7.217 metri), o molusca pradatoare. De asemenea, specialistii au dedus ca multe dintre caracatitele care traiesc astazi se trag dintr-o specie evoluata acum 30 de milioane de ani in Antarctica.

„Census of Marine Life” este un proiect cu o durata de 10 ani, care se va incheia in 2010. Bugetul sau este de 650 de milioane de dolari. Descoperirile recente vor fi facute publice intr-un al patrulea raport al proiectului, cu prilejul Conferintei mondiale asupra biodiversitatii marine, care se desfasoara in perioada 11-15 noiembrie, in orasul spaniol Valencia. Cercetatorii au mai reusit sa identifice si un „bar al rechinilor albi celibatari”, undeva intre Hawaii si coasta Californiei, un loc in care masculii si femelele se intalnesc si socializeaza prin cateva ritualuri inca departe de a fi intelese.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente