„Rabla 2010”, doar bisnita cu vouchere

Prin introducerea voucherelor, autoritatile incurajeaza traficul cu tichete valorice, nu si vanzarea de automobile noi. In doua saptamani au fost casate 20.000 de masini, insa romanii au cumparat numai 456 de autovehicule noi prin intermediul programului „Rabla”.bisnita

Programul „Rabla” a fost conceput, in urma cu doi ani, pentru a scapa Romania de harburile care poluau atmosfera. Un alt motiv, cel putin la nivel de declaratii, a fost revigorarea industriei auto romanesti.

In prezent, prin introducerea voucherelor, autoritatile nu au facut decat sa incurajeze bisnita cu tichete valorice, ajutand mai putin la revigorarea industriei auto.

Din 18 februarie, de cand a inceput „Rabla 2010”, si pana ieri au fost eliberate 40.000 de vouchere. Totusi, la Remat nu au fost casate decat 20.220 de autovehicule. Si mai trist este ca romanii nu au cumparat decat 456 de masini noi cu tichetele valorice obtinute de la Remat.

Ceea ce inseamna ca folosesc voucherele pentru a le vinde, nu pentru a-si cumpara o masina noua. In prezent, exista 19.764 de vouchere, care se vand cu preturi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei. Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Gheorghe Apostol, a declarat ca nu e treaba lui ce face romanul cu tichetul valoric. „Poate sa-l vanda sau sa il tina in casa mult si bine. Suntem intr-o piata libera, si, daca gasesti sa-l vinzi cu 2.000 de lei, foarte bine”, a declarat Apostol.

Seful Fondului de Mediu spune ca pe el il preocupa numai casarea rablelor. „Ma intereseaza numai sa scapam tara de numarul mare de harburi care polueaza.Daca nu reusim sa convingem oamenii sa cumpere masini noi, nu este vina mea”, sustine oficialul.

„Rabla”, si la tractoare

Doar doua dosare au fost depuse de firme pentru a beneficia de programul „Rabla”, urmarea fiind scaderea limitei pentru persoane juridice, de la 20.000 de masini la numai 10.000 de masini. Astfel, a crescut limita destinata persoanelor fizice, de la 40.000 de unitati la 50.000 de unitati.

Conform presedintelui Fondului de Mediu, Gheorghe Apostol, cele mai multe masini au fost casate in judetul Cluj, 1.300 de unitati, urmat de Bucuresti, cu 1.232 de masini casate, Dolj (1.156 de masini casate), Ialomita (872 de masini casate) si Brasov (818 de masini casate).

Ministrul Mediului,Laszlo Borbely, a declarat, la Oradea, ca suma alocata programului pentru acest an poate fi marita oricand si ca din 20 martie va incepe „Rabla” si pentru tractoare. Premierul Emil Boc a afirmat, marti, la Ploiesti, ca Guvernul are suficiente resurse financiare pentru a colecta cel putin 60.000 de masini uzate in cursul acestui an.

Planuri marete

Prima de casare ramane la 3.800 de lei, iar Guvernul spera sa scoata din uz intre 50.000 si 60.000 de rable. In doua saptamani au fost cumparate numai 456 de masini noi, 390 dintre acestea fiind Dacia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *