„Smithfield Romania si-a asumat un angajament ferm, pentru a respecta prevederile legale din Romania”, spune Mircea-Ioan Cotosman, reprezentantul Smithfield Romania

0
895

Smithfield Romania S.R.L. a anuntat ca a fost informata marti, 7 august, de catre Comandamentul Antiepizootic al Judetului Timis (CAJT) cu privire la faptul ca testele au confirmat existenta pestei porcine clasice la o a doua ferma a companiei, de langa satul Igris.

Si la Igris au fost luate masuri de carantina asemanatoare celor impuse la ferma din Cenei. „Compania continua sa coopereze indeaproape cu agentiile guvernamentale, pentru a limita si elimina focarul. Animalele din cele doua ferme afectate vor fi eutanasiate si neutralizate, sub indrumarea reprezentantilor autoritatilor”, spune Mircea-Ioan Cotosman, reprezentantul Smithfield Romania. „Compania Smithfield si-a asumat un angajament ferm, pentru a respecta prevederile legale din Romania si trateaza aceste aspecte cu mare seriozitate, motiv pentru care am initiat o examinare ampla, pentru a afla cauzele situatiei actuale. Dorim sa subliniem ca prioritatea noastra imediata este aceea de a controla si eradica aceasta boala. In acest scop, lucram cu CAJT, oferind toate informatiile si asistenta solicitate. Subliniem, inca o data, ca pesta porcina clasica nu se transmite la alte specii si nu reprezinta o amenintare de sanatate publica”, a mai declarat Cotosman.
De castigat, castiga importatorii
Cazul Smithfield a beneficiat de o prezentare in media romaneasca comparabila doar cu cazurile de gripa aviara. Din pacate, unele dintre institutiile media au uitat de deontologia profesionala si au prezentat evenimentele incercand sa castige audienta, prin provocarea de panica in randul populatiei. Toate acestea nu fac decat sa afecteze agricultura romaneasca, si asa la pamant. Unele voci autorizate spun ca toata aceasta campanie media se face in folosul importatorilor, care vor castiga milioane de euro din importurile de carne, bani care ar fi ramas altfel in buzunarele producatorilor romani. La fel ca si in cazul gripei aviare, prin aceste scenarii media, producatori romani vor pierde o buna parte din piata interna, in favoarea importatorilor.
Prefectul de Timis este depasit de situatie
Felul in care este abordat cazul de autoritati este, de asemenea, criticat. „Informatiile contradictorii lansate de autoritatile sanitar-veterinare, precum si lipsa totala de coerenta in actiune ar trebui sa conduca la destituirea de urgenta a celor responsabili, atat la nivel central, cat si local”, spune senatorul PSD de Timis, Ilie Sarbu.
„Pe de alta parte, prefectul Ovidiu Draganescu a cedat nervos, la o intalnire cu presa. La fel cum s-a intamplat in urma cu doi ani, pe timpul inundatiilor din judet, prefectul este total depasit de situatie,” mai spune Sarbu. Senatorul ii acuza si pe cei de la societatea Protan, cea care a obtinut, pe cel putin 10 ani, monopolul in privinta gestionarii si neutralizarii deseurilor de origine animaliera, la nivelul intregii tari. „In ultimii doi ani, societatea, care primeste anual 37,8 milioane de euro, si-a dovedit incapacitatea de a opera la nivelul intregi tari si a fost deja penalizata pentru depasirea termenelor de realizare a unor investitii asumate prin contract. Inca de inregistrarea primelor mortalitati la ferma din Cenei, societatea Smithfield a fost nevoita sa-si neutralizeze singura animalele moarte sau sacrificate”, mai spune Sarbu.

Sursa: Focus Vest, Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.