Padurile Bucovinei raman, deocamdata, in proprietate publica. Curtea de Apel Cluj a decis ieri suspendarea procesului intre fundatia FBORB si Directia Silvica, privind revendicarea formulata de FBORB pentru 166.000 de hectare de padure din judetul Suceava. Judecatorii au cerut sa se faca o expertiza, trebuia platit un avans la experti de 24 de miliarde de lei vechi, statul, prin DS Suceava a platit jumatate din suma dar fundatia Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei nu a dorit sa contribuie pentru diferenta. Aparatorii fundatiei care de 12 ani doresc sa intre in proprietatea a 20% din judetul Suceava au anuntat ca vor face recurs la Curtea Suprema pentru a nu fi obligati sa plateasca expertiza din care sa rezulte daca sunt sau nu proprietari pe terenul si bunurile revendicate.
Curtea de Apel Cluj a decis la termenul de ieri, suspendarea procesului dintre Fundatia Fondul Bisericesc Roman al Bucovinei (FBORB) si Directia Sivica Suceava, avand ca obiect revendicarea imobiliara formulata de cea dintai. Doleanta fundatiei este cea cunoscuta – preluarea in proprietate a unei suprafete de 166.000 de hectare de padure pe raza judetului Suceava, cu toata infrastructura adiacenta. Judecat la Tribunalul Suceava, unde i s-a dat castig de cauza fundatiei, stramutat la Curtea de Apel Timisoara unde, de asemenea, FBORB a castigat, dosarul a ajuns, in toamna anului trecut la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii instantei supreme au decis trimiterea cauzei spre rejudecare, la Curtea de Apel Cluj. La jumatatea acestui an, instanta clujeana, tinand cont de recomandarea ICCJ vizand efectuarea unei expertize care sa certifice realitatea din teren, au dispus in consecinta. Lucrurile s-au complicat insa atunci cand, urmand a fi desemnat un expert in domeniu, s-a hotarat ca plata cheltuielilor de expertiza sa fie suportate in mod egal de cele doua parti implicate in proces – Directia Silvica Suceava, care apara interesul statului roman si fundatia FBORB care lupta pentru preluarea in proprietate privata a proprietatilor sus -amintite, sub girul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. In acest moment s-a produs ruptura. Directia Silvica Suceava nu numai ca a acceptat expertiza ceruta de instanta dar a si platit jumatate din avansul cerut – 12 miliarde de lei vechi. Fundatia FBORB nu a vrut insa sa plateasca partea ce i se cuvine din avansul la expertiza. Dupa ce Curtea de Apel Cluj a decis ieri suspendarea procesului pana cand FBORB va plati partea sa de 12 miliarde de lei vechi, avocatul fundatiei sucevene, Vasile Tudor, a declarat ca va face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva incheierii de sedinta de ieri, formulata de Curtea de Apel Cluj. ICCJ va trebui sa stabileasca un termen pentru a se judeca acest recurs iar daca pledoaria aparatorilor FBORB va fi convingatoare ori instanta suprema va fi operativa, dosarul de la Curtea de Apel clujeana ar putea sa reia dezbaterile pe aceasta tema cel mai devreme in primavara anului viitor.
O istorie lunga a dosarului privind padurile din Bucovina
Procesul prin care Fundatia Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei a cerut retrocedarea suprafetei de 192.000 de hectare de padure a inceput acum 12 ani, in anul 2000, iar in 2007, Tribunalul Suceava a dispus retrocedarea a 166.000 de hectare de padure cu amenajarile afente catre aceasta fundatie. Dosarul a ajuns in recurs la Curtea de Apel Timisoara. Si judecatorii de aici au dat dreptate FBORB, confirmand hotararea tribunalului sucevean. Inalta Curte de Casatie si Justitie a casat insa decizia de la Timisoara si a trimis dosarul, pentru a fi rejudecat, la Curtea de Apel din Cluj, cu recomandarea de a se efectua o expertiza in teren pentru a se stabili exact care sunt proprietatile revendicate de FBORB si in ce masura acestea pot sau nu sa intre in proprietatea fundatiei. In vara acestui an a intervenit si un termen intermediar la Curtea de Apel Cluj in care un expert cadastral sucevean a fost recuzat de catre Directia Silvica Suceava, pe motiv ca avea in spate un trecut nu tocmai onorabil. Este vorba despre o fosta functionara de la Oficiul Judetean de Cadastru – Dalia Chihaia, care a profitat de pozitia pe care o detinea pentru a se improprietari cu mai multe suprafete de teren in zone importante pentru dezvoltarea imobiliara a municipiului Suceava.