Afaceri de doua miliarde RON cu padurile din Harghita

Daca, asa cum se spune, la umbra stejarilor nu creste nici macar iarba, in schimb, abuzurile si ilegalitatile in ceea ce priveste retrocedarile padurilor infloresc.

Iar toate aceste incalcari, mai mult sau mai putin flagrante, ale legilor reclamate in van de pagubitii din judetul Harghita si depistate de o comisie parlamentara au fost generate chiar de catre functionarii platiti sa vegheze taman la respectarea legislatiei. Iar ingredientele acestor eludari ale legilor sunt, potrivit concluziilor raportului intocmit de echipa Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din cadrul Camerei Deputatilor, improprietariri frauduloase, exploatari abuzive ale padurilor sau ciuntiri fara temei legal ale unor proprietati forestiere, valorea estimata a lemnului rezultat din aceste exploatari fiind de peste 2 miliarde RON.

Avalansa sesizarilor formulate de catre deputatul UDMR Becsek Garda Dezso referitoare la abuzurile savrsite de autoritatile harghitene in ceea ce priveste retrocedarea sau exploatarea padurilor, in special din zona Gheorgheni, s-a materializat prin constituirea unei comisii parlamentare care, impreuna cu un re prezentant al Inspectoratului General al Politiei Romne, sa verifice toate aceste acuze. In acest sens, dupa ce, la finalul lunii ianuarie a acestui an, au fost efectuate cercetarile cu pricina, membrii comisiei de ancheta au concluzionat ca in padurile harghitene ‘s-a furat ca-n codru’, iar principalii ‘parinti’ ai majoritatii abuzurilor sunt tocmai functionarii platiti sa respecte legea, printre care reprezentantii Oficiului de Cadastru al judetului Harghita, angajati ai Directiei Silvice Miercurea Ciuc, secretarul Primariei orasului Gheorgheni, Nagy Istvan, si fostul sef al Ocolului Silvic din aceeasi localitate Melles Elod. De altfel, asa cum este stipulat in raportul comisiei parlamentare de ancheta, in ceea ce-l priveste pe fostul sef al Ocolului Silvic Gheorgheni, Melles Elod, precum si o parte dintre patronii firmelor care au exploatat ilegal padurile si o serie de angajati ai Directiei Silvice Miercurea Ciuc, acestia, in sarcina carora au fost retinute infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la fals, fals intelectual, instigare la fals intelectual si uz de fals, sunt personajele unor dosare penale. Numai ca, in opinia parlamentarilor, ‘unitatile de Parchet teritoriale au tergiversat finalizarea acestor dosare, astfel inct, de cel putin 3 ani, acestea au fost plimbate de la o unitate de Parchet la alta, avnd drept scop tergiversarea cercetarilor pna la prescrierea faptelor pentru ca persoanele responsabile sa nu fie trase la raspundere penala’.

Autoimproprietarire cu ‘voie de la Prefectura’
Fiind ‘proprietar’ peste ‘ceasloavele’ privind situatia fondului funciar al zonei si peste stampila primariei, Nagy Istvan, secretarul primariei din localitatea harghiteana Gheorgheni, s-a gndit ca ar fi cazul ‘sa-si traga’ ceva padure si pentru sufletelul sau. Asa inct, fara a avea nicio urma de act doveditor referitor la provenienta terenurilor in cauza si nicio cerere de restituire a dreptului sau de proprietate, totusi, secretarul Nagy Istvan s-a ‘invrtit’ de doua titluri de proprietate, pe care era mentiunea ‘prin reconstituirea dreptului de proprietate’, eliberate cu lejeritate de catre Comisia judeteana de fond funciar, patronata de subprefectul Romfeld Maria Magdolna. Mai pe romneste, prin titlul de proprietate nr. 43457/12.10.2001, fruntasul de la primarie s-a ales cu un teren de 4.445 mp in intravilanul orasului Gheorgheni, iar prin titlul nr. 74486/15.10.2003, cu un petec de padure de 1.153 mp situat pe drumul spre Lacul Rosu. ‘Din intregul set de documente pus la dispozitia comisiei de control rezulta ca domnului Nagy Istvan i-au fost eliberate de catre institutia prefectului Harghita, in conditii deosebit de suspecte si cu incalcarea prevederilor legale in domeniul restituirii proprietatii, cele doua titluri de proprietate’, au concluzionat anchetatorii parlamentari. Mai mult, acestia au mentionat ca ‘Nagy Istvan a recunoscut faptul ca, in afara de el, inca 361 de persoane din localitate au beneficiat de titluri de proprietate pentru paduri fara a avea acte de proprietate’.

Ciuntire pentru o pensiune
Daca in ceea ce priveste averea proprie secretarul Nagy Isvan s-a dovedit a fi ‘muma’ pentru oamenii de rnd, acesta a devenit ‘ciuma’ refuznd, alaturi de fostul primar Pal Arpad si de seful biroului de cadastru Csavar Zsolt, puneri in posesie intemeiate prin documente, asa cum a fost cazul a doua batrne, Benedek Anna si fiica sa, Peter Juliana. In acest sens, cu toate actele in regula si cu o hotarre judecatoreasca definitiva si irevocabila, octogenara Benedek Anna si fiica sa, in loc de retrocedare a proprietatii, au ‘beneficiat’, din partea functionarilor din fruntea Primariei Gheorgheni, de o ‘dezmembrare prin care a fost improprietarit cu casa lui Peter Juliana domnul Raduly Vilhelm. Desigur, fata de soarta celor doua batrne, miza ‘domnului Raduly’ era mult mai tentanta, acesta fiind patron al firmei Ergound Tour SRL, primind cadou casa batrnelor in vederea construirii, prin programul SAPARD, a unei pensiuni in valoare de 335.000 de euro. Asa inct ‘baietii isteti’ s-au ales cu o proprietate-cadou, in timp ce doua batrne s-au ales cu multimea drumurilor batute pe la tribunal, Politie si alte asemenea institutii de tocat timp, bani si nervi. Insa, pe lnga toate acestea, comisia parlamentara a depistat si faptul ca secretarul Primariei Gheorgheni, Nagy Istvan, a falsificat si documentele Comisiei de Fond Funciar. Mai precis, anchetatorii au descoperit ca, ‘in cadrul comisiei locale de fond funciar, initial, la anexa 53 din Legea 1/2000, au fost 468 de pozitii la care, ulterior, dupa stampila de final a Primariei Gheorgheni, au fost adaugate alte pozitii, pna la numarul 527’. Asa s-a intmplat ca, prin adaugirile cu pricina, au mai fost improprietariti cu paduri, ‘pe sub mna’ si pe baza de ‘copie xerox’, inca opt persoane care ‘nu au depus acte doveditoare ale proprietatilor revendicate’. Dupa cum, comisia parlamentara a considerat ca ‘mai grav este ca s-au facut puneri in posesie anterior validarii de catre comisia judeteana’.

Melles, lupul paznic la oi
Pe langa ‘ingineriile lemnoase’ ale fostului sef al Ocolului Silvic Gheorgheni, Melles Elod, constatate de comisia parlamentara de ancheta, cele ale ‘echipei Nagy’ par jocuri de copii. In fapt, si metodele folosite de Melles au fost mult mai ‘fasonate’, iar profitul pe masura. In acest sens, trecnd peste ‘mizilicul’ autoimproprietaririi cu 20 hectare de padure ce erau intabulate pe numele altor proprietari, dintre care 10 hectare din padurea familiei Vakar Lajos, Melles Elod a reusit performanta ca, prin diverse jonglerii cu prevederile legii, impreuna cu 11 firme care se ocupa cu prelucrarea lemnului, sa puna la pamnt numai in toamna anului 2003 peste 400 hectare de padure din zona Alsoerdo-Lazarea, ceea ce, potrivit anchetatorilor, reprezinta o cantitate de 40.000 mc de material lemnos, iar dupa calculele Garzii Financiare, un prejudiciu privind TVA si impozitul pe profit de peste 17 miliarde de lei. De altfel, comisia a concluzionat ca, ‘prin defrisarea terenului forestier si exploatarea cu acte false a lemnului, valoarea lemnului rezultat este de peste 2 miliarde RON’. In acest sens, potrivit afirmatiilor membrilor comisiei de ancheta, ‘maniera de lucru’ favorita a ex-sefului Ocolului Silvic era declararea unei zone de padure doborta de vnt sau incendiata, dupa care urma exploatarea integrala, de catre cele 11 firme, a zonei vizate. Oricum, desi, dupa ce au fost trecute prin diverse instante, acum se afla intr-o stare de lncezeala, toata aceasta poveste penala in care sunt implicati Melles si proprietarii celor 11 firme ‘lemnoase’ este cuprinsa intr-un dosar penal de 10 volume cu un total de 2.960 de file si 48 blocuri de documente cu regim special.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *