Cresterea gradului de constientizare a factorilor cu impact direct asupra ariilor protejate din judetul Olt, asigurarea premizelor starii favorabile de conservare a biodiversitatii prin elaborarea planurilor de management, respectiv inventarierea si cartografierea speciilor si habitatelor din judetul Olt au fost principalele directii abordate in cadrul intalnirii organizate, ieri, de Consiliul Judetean.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, in Sala Europa a Consiliului Judetean Olt, s-a desfasurat simpozionul cu tema: „Natura 2000 – o prioritate la nivel local”, parte integranta a proiectului „Conservarea biodiversitatii in judetul Olt”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Olt, in parteneriat cu Asociatia „Gandeste verde” si Directia Silvica Olt.
Actiunea a avut drept scop informarea si constientizarea privind rolul conservarii si protejarii mediului inconjurator, dar si al importantei florei si faunei din ariile protejate constituite in cadrul Retelei „Natura 2000″. Alaturi de partenerii proiectului, Asociatia „Gandeste Verde”, Directia Silvica Olt si Asocierea SC Primul meridian SRL – Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea, la eveniment au participat si cadre didactice si elevi din municipiul Slatina, precum si reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Olt, Agentiei de Mediu Bucuresti si Sistemului de Gospodarire a Apelor Olt.
In deschiderea evenimentului, seful serviciului Programe si Strategii din cadrul Consiliului Judetean Olt si conducatorul proiectului, Angela Solduban, a subliniat rolul important pe care il are padurea pentru omenire si a enumerat speciile protejate din judetul Olt.
„In primul rand, padurea previne eroziunea solului, curata pamantul, este o sursa de oxigen care purifica aerul, adaposteste specii de plante si animale ocrotite de lege si creste valoarea proprietatilor si terenurilor”, a spus Solduban.
Cele sapte arii protejate insumeaza aproximativ 800 de hectare
Cele sapte arii protejate din judetul Olt sunt Padurea Seaca – Optasani, Branistea Catarilor, Padurea Calugareasca, Padurea Topana, Padurea Vladila, Padurea Sarului si Padurea Studinita. Printre speciile de animale si plante vizate de proiectul de conservare se numara prepelita, bufnita, iepurele de camp, cerbul, ciocanitoarea pestrita mare, ciocanitoarea de stejar, ciocanitoarea neagra, ciocarlia de padure, ciocarlia de camp, ciocarlia de stol, gusterul, soparla, broasca bruna de pamant, broasca de padure, broasca raioasa verde, brotacelul, radasca, bujorul romanesc si ghiocelul. In cadrul proiectului se vor realiza 30 de studii pentru 30 de specii care se doresc protejate si conservate.
„Acest proiect se deruleaza gratie Consiliului Judetean, care a atras fonduri europene in valoare totala de 3.395.292 lei pentru ca voi sa aveti o viata sanatoasa si impreuna cu noi sa conservam ceea ce natura are mai bun, sa conservam habitatele asa cum sunt ele in prezent si chiar sa venim cu noi proiecte de conservare si ecologizare”, a concluzionat Solduban.
Anca Truta, reprezentantul APM Olt, a vorbit despre ariile protejate de interes local, national si international, din ultima categorie facand parte siturile „Natura si Ramsar”.
„Ariile protejate reprezinta aproximativ 13,83 la suta din totalul suprafetei judetului Olt”, a precizat Truta.
Despre importanta calitatii apei asupra mediului inconjurator a vorbit Loredana Nicola din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Olt.
Alocutiunile sustinute de partenerii proiectului au fost insotite si de prezentarea a doua scurte filmulete despre „Natura 2000” si ecosistemul care trebuie conservat.
Reprezentantul Directiei Silvice Olt a precizat ca la nivelul judetului Olt sunt inregistrate 55.000 de hectare de padure, din care 32.000 de hectare proprietate de stat. Cele sapte arii naturale protejate din judet insumeaza 793,8 hectare.