Autoritati nepasatoare – Se degradeaza pesterile

Pesterile din Muntii Apuseni se degradeaza incet, dar sigur. Le pun in pericol nepasarea autoritatilor, birocratia si lipsa banilor.
pesteri degradate
La sfarsitul lunii septembrie a avut loc la Baru Mare, judetul Hunedoara, editia XXXVI-a a Congresului National de Speologie, organizat de Fede-ratia Romana de Speologie, in parteneriat cu Administratia Parcului Gradistea Muncelului – Cioclovina. La Congres au participat reprezentanti ai 20 de asociatii speologice autohtone, speologi straini precum si reprezentanti ai autoritatilor. In cadrul congresului a avut loc si „Conferinta Nationala de protectie a peste-rilor”, cu tema „Analiza disfunctiona-litatilor din OUG 57/2007”. Singurul parc din cele 23 de parcuri nationale si naturale din Roma-nia unde au aparut pro-bleme cu speo-lo-gii este Parcul Natural Apuseni. Din ju-de-tul Alba a participat Asociatia Speologica „Sfinx” Garda, care a prezentat disfunc-tio–nalitatile legate de pesterile din Parcul Natural Apuseni”. Este vorba de incal–ca-r-ea prevederilor OUG 236/2000 si OUG 57/2007, Art. 22., pc (6) litera e), neintervenind (…) „pentru mentinerea habita-te-lor in vederea protejarii anumitor specii, grupuri de specii sau comunitati biotice care constituie obiectul protectiei (…)”, in cazul liliecilor din pestera Poarta lui Ione-le care sunt pe Anexa II a Directivei Habitate 92/43/EEC, specii periclitate, (anima-le de interes comunitar care necesita de-sem-narea de arii speciale de conservare).

Contre
„De asemenea, reprezentantii Parcului nu au intervenit deloc pentru salubriza-rea si curatarea pesterilor din zonele de protectie speciala a Parcului Natural Apu-seni, care se degradeaza pe zi ce trece. Nu in ultimul rand, au blocat asociatia noastra, prin neavizarea activitatilor de explorare, cartare, inventariere, documentare, su-praveghere, salubrizare etc. Fapt ce favorizeaza degradarea pesterilor din Parcul Natural Apuseni”, a subliniat Christian Ciubotarescu. „Daca legea permite ca aceasta institutie, Administratia Parcului Natural Apuseni, condusa de un biolog, Alin Mos, care isi aroga dreptul de a avea -pareri stiintifice- mai exacte de-cat Comisia Monumentelor Naturii a Aca-de-miei Romane si decat Consiliul stiinti-fic al Parcului Natural Apuseni, atunci cred ca aceasta trebuie schimbata de urgenta”, a conchis liderul speologilor din Apuseni.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *