In Avatar, cel mai nou film al lui James Cameron, un trib de pe o planeta indepartata lupta impotriva oamenilor care vor sa le invadeze padurea-casa. Locuitori nativi castiga pentru ca au un aliat puternic impotriva invadatorilor: planeta insasi.
Decade intregi, triburi indigene veritabile din toata lumea s-au confruntat cu corporatiile decise sa le exploateze pamanturile. Aceste corporatii, la fel ca si compania din film, beneficiaza, de obicei, de sprijin din partea guvernului si au acces la forte de securitate inarmate. Totusi, spre deosebire de film, in care invadatorii sunt invinsi, povestile reale ale triburilor indigene se termina rareori cu victoria acestora.
Pe Pamant se intampla multe lucruri de aceste gen. Acestea variaza de la violenta la proteste pasnice, urmate de multe actiuni in justitie.
In iunie 2009, in Peru au avut loc o serie de violente, politia inarmata confruntandu-se cu protestatari indigeni neinarmati.
Triburile indigene manifestau impotriva noilor legilor impuse, dure de altfel, menite sa ajute zona sa se dezvolte. Aceste legi ar fi permis companiilor straine sa exploateze petrolul, gazele, cheresteaua si mineralele de pe terenurile indigenilor. 23 de ofiteri de politie si cel putin 10 indigeni au fost ucisi, trupurile fiindu-le aruncate, se presupune, in rau.
Armele au fost vinovate pentru ranirea a 82 de protestatari, insa totalul celor care au suferit leziuni este de 120 de persoane.
La doar cateva saptamani in urma sangerosului incident, compania petroliera Hunt Oil din Texas, avand sprijinul deplin al guvernului peruan, si-a stabilit tabara la Amarakaeri Communal Reserve. Dotati cu elicoptere si echipament de mare tonaj, compania vroia sa testeze zona din punct de vedere seismic. Numai aceasta testare a presupus invadarea a 300 de mile de teren si peste 12000 de incarcaturi explozive, cat si 100 de locuri de aterizare pentru elicoptere in mijlocul unor regiuni virgine ale padurii tropicale amazoniene. Triburile indigene afirma, prin reprezentantii lor, ca nu au fost consultate de catre Hunt Oil in privinta folosirii terenurilor care le apartin.
Presedintele peruan Garcia vrea, totusi, sa continue planurile controversate in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor petroliere pe terenurile triburilor din Amazon. Cine are dreptate, greu de decis!
In filmul Avatar, locuitorii nativi, Na’vi, sunt catalogati drept „maimute albastre” si „salbatici” de catre reprezentantii companiei. Acest lucru se intampla si in cazul oamenilor, fiind un fenomen destul de comun multor culturi. Cei care sunt diferiti de noi sunt insultati sau batjocoriti tocmai din acest motiv. Atat corporatia, cat si soldatii angajati ii privesc pe Na’vi ca nefiind umani. (Teoretic, afirmatia este corecta. Na’vi sunt de fapt umanoizi si nu oameni. Intrebarea este daca sunt mai putin sau deloc umani, dar, din moment ce au castigat, raspunsul este clar.)
In Malaezia si in zona amazoniana, padurile tropicale au fost defrisate intru-un ritm record incepand cu 1980.
Nativii malaezieni, Penan, au luptat impotriva corporatiilor prin procese si prin baricadarea drumurilor. La randul lor, au intampinat violenta din partea politiei maleziene si fortelor de securitate angajate de puternicele companii care aveau interese in zona. In 2008, liderul Penan, Kelesau Naan, mult timp conducator al acestui trib, a fost asasinat, se presupune, pentru indelungata perioada de activism impotriva corporatiilor si a dorintei lor de a profita de terenurile triburilor. Anterior, doi activisti ai Penan au disparut in mod misterios in 1990, iar activistul suedez Bruno Manser, dedicat cauzei Penan, a disparut in regiune in 2000.
In Ecuador insa are loc un altfel de lupta. Gigantul petrolier Chevron este implicat in momentul de fata intr-un proces de 27 de miliarde dolari cu triburile indigene ecuadoriene pentru schimbarile negative produse mediului de catre Texaco, companie achizitionata de Chevron in 2001. Texaco a admis faptul ca a deversat 18 miliarde de galoane de deseuri toxice in padurea tropicala ecuadoriana in perioada 1964-1990. Un expert angajat de justitie a descoperit contaminare la fiecare dintre fostele exploatari ale Texaco, estimand daunele produse la o cifra de 30 de ori mai mare decat poluarea produsa de infamul Exxon-Valdez, afectand o zona aproximativ de marimea statului Rhode Island.
Procesul continua din 2003 si inca nu s-a dat un verdict. Actiunile juridice necesita un timp indelungat pentru luarea unei decizii, iar pana atunci cei implicati in litigiu pot chiar deceda din cauza varstei inaintate.
In timp ce filmul Avatar se incheie cu victoria primitivilor Na’vi, in realitate deznodamantul este altul – castiga cei care dispun de mai multe resurse financiare, umane si de mai multe arme. Fapt demonstrat de istorie.
Avatar transmite asadar un mesaj social important despre protejarea mediului. Ce incearca de asemenea sa demonstreze este ca toate culturile au de castigat daca vor coopera. Problema consta in a reusi o colaborare fructuoasa.