Pana la sfarsitul lunii ianuarie, se pot depune proiecte in valoare maxima de doua milioane de lei.
Primariile pot face proiecte pentru infiintarea de spatii verzi pe care le vor trimite la Ministerul Mediului pana la sfarsitul lunii ianuarie. Fondurile pentru parcuri vor fi acordate prin Programul national de imbunatatire a calitatii mediului. Cea mai mare suma ce poate fi obtinuta este de doua milioane de lei, dar numai pentru localitati cu peste 100.000 de locuitori.
Potrivit Programului na-ti-o-nal de imbunatatire a calitatii mediului, pot obtine finantari si primariile din localitatile unde populatia este intre 25.000 si 100.000 de locuitori. Pentru acestea, suma maxima pe care o pot solicita va fi de 1,5 milioane de lei. Cea mai mica suma o pot obtine localitatile care au minimum 3.000 de locuitori, adica 250.000 de lei. In formularul de finantare, care se gaseste pe site-ul Ministerului Mediului, pot fi incluse si cereri pentru lucrari precum araturile de plantare, defrisari selective, decopertari, aport de material pamantos sau pentru WC-uri ecologice.
Bani pentru extinderea parcurilor
Ghidul de Finantare, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, arata ca autoritatile locale au din nou posibilitatea de a solicita, pe langa fonduri nerambursabile pentru infiintarea de noi parcuri, si sume importante pentru extinderea si reabilitarea celor existente.
In total, fondurile puse la dispozitia autoritatilor locale pentru parcuri in anul 2008 sunt estimate la aproximativ 60 milioane de lei. Ultima zi in care mai sunt primite proiectele la Ministerul Mediului este 31 ianuarie.
O lege pentru arii protejate
Ministrul mediului, Attilla Korodi, anunta in luna iunie a anului trecut ca guvernul a alocat ministerului mediului 8 milioane de euro in 2007 pentru constructia de spatii verzi in interiorul localitatilor. „Pregatim largirea unui act legislativ pentru a finanta arii protejate, gradini zoologie in reabilitare si alte infrastructuri de mediu, pentru ca am observat ca e nevoie de implicarea din ce in ce mai mare a autoritatilor centrale in privinta proiectelor autoritatilor locale”, afirma Korodi.
Legea mediului a fost modificata in luna octombrie a anului trecut, printr-o ordonanta de urgenta potrivit careia primariile au obligatia sa infiinteze spatii verzi. In caz contrar, administratiile locale care nu gasesc terenuri in care sa infiinteze spatii verzi vor primi amenzi cuprinse intre 35.000 si 40.000 de lei, pana cand vor gasi terenurile potrivite pentru spatiile verzi. Pana la sfarsitul anului 2010, fiecare localitate trebuie sa aiba cel putin 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.
Nu avem parcuri destule
Niciun oras din Romania nu are 26 mp de spatiu verde pe locuitor. In Bucuresti, oficial sunt 9 mp de spatiu verde/locuitor, dar un studiu al Fundatiei Eco-Europa spune ca, de fapt, ar fi numai 2,5! Oricum, capitala noastra se situeaza pe ultimele locuri ale clasamentului oraselor europene. Metropole precum Viena sau Stockholm au cate 70 mp de spatiu verde/locuitor, in timp ce Londra dispune de 64 mp/locuitor.
In Bucuresti, conform cifrelor oficiale, cel mai bine sta sectorul 1, care are 10,51 mp de spatiu verde/locuitor, iar cel mai rau sta sectorul 5, unde exista numai 6,6 mp spatiu verde/locuitor. Scandalurile recente legate de transformarea parcurilor in suprafete destinate constructiilor au micsorat, cu siguranta, aceste cifre.
Primariile pot cere bani si pentru extinderea spatiilor verzi pe care le au in grija
Sursa: Adevarul