Alerta pe Valea Bistritei din cauza zaporului

  0
  260

  Autoritatile judetului Neamt sunt in alerta din cauza tendintei de extindere a zaporului de pe raul Bistrita, in amonte de lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

  „Tendinta aglomerarilor de gheata de pe raul Bistrita este de crestere. Pe fondul temperaturilor scazute, zaporul se extinde in amonte”, a precizat Stelian Mihaila, director adjunct al Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt. Ieri, lungimea totala a zaporului a revenit la 18,1 km, dupa ce cu o zi inainte scazuse cu doi kilometri, pe fondul senalizarii capatului superior al zonei.

  Prefectul de Neamt, Toader Mocanu, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a convocat, joi dimineata, o intalnire cu responsabilii institutiilor descentralizate care monitorizeaza valea Bistritei, pentru analizarea situatiei si stabilirea masurilor care vor fi luate in continuare. S-a decis continuarea operatiunilor de dinamitare a gheturilor pentru diminuarea presiunii de la baza aglomerarilor, unde grosimea ghetii ajunge la cinci metri, si scaderea nivelului panzei freatice. Ca urmare a blocarii curgerii raului Bistrita, nivelul panzei freatice este crescut in comuna Poiana Teiului, din care cauza 17 beciuri au fost inundate. Prima dinamitare a zaporului din aceasta iarna a avut loc pe 31 decembrie, cand pompierii militari au folosit 22 de kilograme de explozibil pentru a crea senal in mijlocul albiei.

  Sursa: Romania Libera

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.