Un nou dispozitiv, montat pe picior, produce energia electrica pentru telefon.
Aparatul este, deocamdata, experimental, si a fost realizat intr-un laborator americano-canadian. Scopul lui? Producerea de electricitate din mersul pe jos. Testele realizate cu ajutorul unui prototip au aratat ca se pot obtine aproximativ cinci wati intr-un singur minut de plimbare, informeaza revista „Science”.
Cu ajutorul energiei obti-nute prin intermediul minigeneratorului vor putea fi incarcate telefoane mobile, laptopuri sau GPS-uri. Oamenii de stiinta au initiat insa aceste cercetari in scopuri medicale. Ei au precizat in studiul lor, publicat in revista de specialitate „Science”, ca noul dispozitiv va asigura energia necesara functionarii neurostimulatorilor sau protezelor.
Corpul uman este o „baterie” plina cu energie chimica, pe care noi o convertim, prin intermediul muschilor, in energie mecanica, de o eficacitate relativ buna. „Scopul nostru a fost de a recolta electricitatea pe care o produc miscarile omului, fara a-i solicita acestuia eforturi suplimentare. Studiile merg intr-o directie foarte buna. Mai mult decat atat, suntem interesati si de aspectele bionergetice ale mersului pe jos”, au spus autorii cercetarii.
Eficient, dar cantareste mult
Au mai existat tentative de producere a energiei electrice prin simpla pasire. Dar dispozitivele inventate in acest scop erau fie incomode, fie prea putin eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, prin aceasta noua incercare, expertii au incercat sa rezolve inconvenientele primelor dispozitive si sa aduca beneficii in plus.
Noul aparat de obtinere a electricitatii din mersul pe jos este mai lejer si va fi atasat pe genunchi, prin legarea unei cutiute de aluminiu, in care este montat. Un balansier sensibil la miscarile piciorului va transmite energia rezultata unui generator de electricitate.
Problema e ca, deocamdata, aparatul cantareste 1,6 kg. In plus, pentru a obtine suficienta electricitate, omul va trebui sa poarte cate unul pe fiecare genunchi. Autorii studiului au spus ca greutatea aparatului va mai putea fi redusa, prin investitii pe care productia lui in masa le va amortiza.
In timpul alergarii, produce mai mult
Fiecare asemenea dispozitiv va produce cate cinci wati. In timpul experimentelor, unul dintre voluntarii care au participat la cercetare l-a testat in timp ce fugea si a constatat ca, la viteze mai mari, dispozitivul este capabil sa produca si de zece ori mai multa energie. „Este foarte important ca pentru a obtine aceasta electricitate nu este nevoie ca oamenii sa faca eforturi suplimentare. Este suficient sa mearga. Ideea este foarte buna, iar rezultatul, promitator.
Totusi energia care se obtine este inca putina. Cu ajutorul ei se pot incarca bateriile telefoanelor mobile, dar nu pot fi inca puse in functiune protezele necesare persoanelor cu dizabilitati”, a recunoscut unul dintre cercetatori.
Sursa: Adevarul