Orasele, „contraceptive gigantice” care reduc cresterea populatiei mondiale.

Viata din marile aglo-merari urbane poate incetini cresterea exploziva a populatiei la nivel mondial, unul dintre principalii factori ai incalzirii climatice. Aceasta este concluzia a doua studii europene citate de ziarul britanic „The Telegraph”.

Potrivit statisticilor ONU de anul trecut, pentru prima oara in istorie, jumatate din cei 6,6 miliarde de oameni ai planetei traiesc la oras. Prognozele arata ca, pana in 2030, procentul va creste la 60 la suta, respectiv 5 miliarde din cei 8,2 miliarde de oameni vor trai la oras.

In mediul urban, oamenii au tendinta sa puna resurse mai mari in cresterea fiecarui copil, pentru a face fata concurentei, iar acest lucru ii determina sa reduca numarul copiilor, arata profesorul Ruth Mace, de la University College din Londa.

Asemenea procesului de selectie naturala din lumea animala, conditiile vietii urbane moderne par sa fi creat o frenezie a investitiei in copii. Italia si Mexic sunt doua exemple de tari in care aceasta „selectie naturala” urbana a scazut rata nasterilor. Totodata, potrivit profesorului britanic, scaderea fertilitatii in Africa se produce si mai accentuat in zonele urbane.

Parteneri mai variati

Un alt studiu, realizat de compania farmaceutica deCODE genetics din Islanda, sugereaza ca tendinta catre urbanizare ar putea incetini cresterea populatiei deoarece aceasta ofera o mai larga varietate de alegeri in privinta potentialului partener. Studiul pleaca de la descoperirea ca familiile formate din veri tind sa aiba mai multi copii, situatie care are cauze biologice.

Si alte studii anterioare aratau ca partenerii care sunt rude tind sa aiba mai multi copii, insa fenomenul era pus pe seama avantajelor pastrarii pamanturilor si averii in familie. In lumina noilor descoperiri, e foarte probabil ca trecerea Islandei de la o societate rurala la cea urbana sa reduca ritmul de crestere a populatiei, deoarece indivizii dispun de o mai mare varietate de parteneri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *