Bradul natural versus artificial

Bradul natural versus artificial

Sarbatorile de iarna ar fi lipsite de farmec si magie daca nu ar exista brazi impodobiti in toate casele. In ultima perioada, tot mai multi romani aleg sa cumpere brazi artificiali pentru a economisi bani si pentru a proteja natura. Cu toate acestea, cea mai ecologica alegere ramane tot bradul natural, dar in ghiveci.

In timpul sarbatorilor de iarna, locul in care este asezat bradul devine punctul de atractie al locuintei. Bradul trebuie ales in functie de tipul de locuinta (apartament sau casa), pentru a se incadra perfect in sufragerie. Ideal ar fi ca acesta sa nu fie nici prea mare, nici prea mic si sa aiba ramuri bogate. Ramane la alegerea fiecaruia daca va cumparati un brad natural sau unul artificial.

Bradul natural

Pro: Doar cativa brazi de Craciun mai provin din paduri, in timp ce majoritatea se cultiva pe plantatii. Asadar, daca vei alege un brad natural, vei contribui la sustinerea micilor intreprinzatori locali, iar la sfarsitul sezonului de iarna, copacii vor fi taiati si utilizati pentru hrana animalelor sau in alt scop ecologic. In statul Louisiana din SUA, organizatiile de mediu folosesc resturile de pomi de Craciun pentru a consolida zonele umede de coasta, care au fost erodate de uragane, iar in Illinois, acestea sunt utilizate pentru a construi habitate de cuibarit pentru starci.

Contra: Brazii de Craciun sunt, de obicei, crescuti cu pesticide, care sunt toxice pentru animale si, in unele cazuri, pentru oameni. Agentia pentru Protectia Mediului a interzis utilizarea in interior a unora dintre pesticidele folosite pe pomul de Craciun, cum ar fi clorpirifos si malathionul, care afecteaza sistemul nervos uman.

Preturile pentru brazii naturali incep de la 70 de lei pentru pomii de Craciun de un metru. Cei care stiu sa negocieze pot sa isi cumpere insa un brad mai ieftin.

Bradul artificial

Pro: Principalul avantaj al brazilor artificiali este pretul mic in comparatie cu pomii de Craciun naturali. In plus, acestia pot fi reutilizati in fiecare an, astfel incat investitia este foarte buna pe termen lung. In functie de preferinte, brazii artificiali pot fi verzi, albi, sau albastrii, iar unii dintre ei sunt deja impodobiti cu decoratiuni.

Contra: Desi brazii artificiali sunt ieftini, acestia au impact major asupra mediului. Pomii de sarbatori falsi sunt realizati din plastic, iar in procesul de preluare se elibereaza multe chimicale toxice. Multi brazi din plastic au fost contaminati cu plumb. De fapt, multi dintre ei vin cu o eticheta de atentionare care recomanda sa va spalati pe maini dupa manipularea lor pentru a preveni ingerarea de metal daunator pentru creier. Un alt dezavantaj este faptul ca bradul artificial nu poate fi reciclat, in caz ca de plictisesti de el si vrei sa itu cumperi un model mai nou.

Cei care nu vor sa cheltuie prea multi bani pe pomul de Craciun, pot sa aleaga un brad artificial care se gaseste la oferta incepand de la 30 de lei.

Bradul natural in ghiveci, cea mai buna alegere

De ce sa iti poluezi Craciunul cu materiale plastice si metale periculoase? Durabilitatea si pretul mic al pomilor de Craciun artificiali pot sa ii faca mai atractivi decat alternativa de a cumpara un copac nou in fiecare an, dar o analiza a cercetatorilor americani a demonstrat ca trebuie sa utilizezi bradul artificial 20 de ani pentru ca acesta sa fie considerat mai ecologic decat un brad natural. Asadar, cea mai buna alegere este un brad natural…in ghiveci. Astfel, dupa ce iti parfumeaza casa in perioada sarbatorilor, poti planta bradutul in curtea casei sau a blocului.

Un bradut de 80 de centimetri in ghiveci costa aproximativ 150-200 de lei.

Traditie straveche

Fie ca optati pentru un brad natural sau unul artificial, e musai sa aveti brad in casa in perioada sarbatorilor. Originea bradului impodobit dateaza dinaintea erei crestine, cand brazii sau ramurile lor erau folositi pentru diferite ceremonii. Nu exista trib, culturi, popoare care sa nu fi avut macar un mit, o legenda legata de brad sau de alte specii cu frunzele mereu verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *